Volledig scherm
Ronald Schneider (midden) tijdens een gemeenteraadsvergadering in Rotterdam. © anp

Crisis zet door bij Leefbaar Rotterdam

De vertrouwenscrisis woekert voort bij Leefbaar Rotterdam. Tijdens het fractieberaad liepen de emoties gisteravond hoog op vanwege de 'wethouderscoup' van Ronald Schneider. De 'couppleger' zelf praat voorlopig met niemand

Volledig scherm
Joost Eerdmans, partijleider van Leefbaar Rotterdam. © anp
Volledig scherm
Ingeborg Hoogveld. © anp
Quote

De meningen zijn verdeeld, maar we zijn unaniem in ons streven om deze crisis te bezweren en daarmee de coalitie de steun te verlenen die ze verdient.

Ronald Buijt, partijstrateeg van Leefbaar Rotterdam

Het crisisoverleg op een geheime locatie in de Rotterdamse binnenstad werd gisteravond om even na tien uur afgebroken zonder tastbaar resultaat. Partijleider Joost Eerdmans had de fractie van Rotterdams grootste coalitiepartij (veertien zetels) bijeengeroepen, nadat hij de afgelopen vijf dagen al koortsachtig overleg had gevoerd met tal van leden van zijn tot op het bot verdeelde partij.

'Iedereen moet zijn zegje kunnen doen, want dat is hoognodig', zei Eerdmans voorafgaand aan het beraad. Morgen heeft Leefbaar een fractiedag belegd, een afspraak die overigens al langer in de agenda stond. Tijdens de 'heisessie', in bijzijn van twee externe mediators, zal worden geprobeerd om het onderlinge vertrouwen te herstellen, en daarmee de coalitie met D66 en CDA te redden.

Dissidenten
Zes 'dissidenten' gaven donderdag tijdens de geheime, schriftelijke stemming in de raad de voorkeur aan Schneider. In eendrachtige samenwerking met de voltallige oppositie (22 stemmen) bezegelden zij daarmee het lot van Leefbaar-voorkeurskandidaat Ingeborg Hoogveld, partner van oud-voorman en topambtenaar Marco Pastors. Zij ontbrak gisteren bij het overleg, maar houdt vermoedelijk vast aan haar raadszetel.

Diverse bronnen bevestigen de namen van vijf 'dissidenten': Dries Mosch, Reinier de Jong, Luuk Wilson, Ira van Winden en Schneider zelf. Over de zesde 'afvallige' wordt volop gespeculeerd.

Partijstrateeg Ronald Buijt zegt van 'de ergste emotie' bekomen te zijn. 'De meningen zijn verdeeld, maar we zijn unaniem in ons streven om deze crisis te bezweren en daarmee de coalitie de steun te verlenen die ze verdient.'

Quote

Het is op dit moment niet verstandig om ook maar iets te zeggen en dus zwijgen wij.

Jeffrey Blomsteel, politiek assistent van wethouder Ronald Schneider

'Couppleger' praat voorlopig met niemand
Hij zou komen, vast en zeker. Maar Leefbaar-wethouder Ronald Schneider meldde zich gisteren aan het einde van de middag op het allerlaatste moment af voor een afscheidsetentje met de collega's, met wie hij de afgelopen 4 jaar deel uitmaakte van de raadscommissie Fysieke Infrastructuur en Buitenruimte.

De politieke situatie is zo vlak na zijn 'wethouderscoup' simpelweg te explosief om, omringd door enkele nieuwsgierige collega's, gezellig een vorkje te prikken in De Rotterdam. Elk woord kan verkeerd worden uitgelegd of door de oppositie worden gelekt naar de pers. Het zou de toch al ernstig verstoorde verhoudingen binnen Leefbaar verder onder druk kunnen zetten, met alle gevolgen van dien.

Ook maandag, op zijn tweede officiële werkdag op het stadhuis, hield Schneider zich onbereikbaar. Uiteindelijk mocht zijn politieke assistent Jeffrey Blomsteel het vuile werk opknappen. 'Het is op dit moment niet verstandig om ook maar iets te zeggen en dus zwijgen wij.'

In samenwerking met indebuurt Rotterdam