Volledig scherm
Cruiseschip Costa Smeralda © RV

Cruiseschip op gas toch niet naar Rotterdam vanwege vertraging bij de bouw

De komst van de Costa Smeralda naar Rotterdam is van de baan. De bouw van het cruiseschip is vertraagd. De Costa Smeralda vaart op gas en zo’n schoon vakantievaartuig heeft Rotterdam nog niet verwelkomd.

De komst van het schip stond gepland op 22 oktober. Vanwege vertraging op de werf waar het nu in aanbouw is, is dat bezoek afgezegd. Er is geen nieuwe datum geprikt, zegt Nick Hoogeweij van Cruise Port Rotterdam. Passagiers zijn geïnformeerd dat hun reis niet doorgaat. Directeur Neil Palomba van Costa Cruises heeft zijn excuses aangeboden. 

Het is de tweede keer dat Rotterdam een cruiseschip op gas misloopt. Eerder zou de AIDAnova naar Rotterdam komen. Ook dit bezoek werd afgezegd vanwege vertraging bij de scheepswerf. Het schip heeft de stad sindsdien niet meer in het vaarschema opgenomen.

Gasolie

De AIDAnova is vooralsnog het enige cruiseschip ter wereld dat op gas vaart. Er zijn er wel meerdere in aanbouw, waaronder de Costa Smeralda. Cruiseschepen varen meestal op gasolie. Deze brandstof is aanzienlijk vervuilender dan gas. De komst van schepen die op liquid natural gas (lng) varen, is dan ook goed nieuws voor omwonenden van de cruiseterminal op de Wilhelminapier. Ondertussen komen er ook schepen die zijn uitgerust met een grote batterij en op stroom kunnen varen. De AIDAperla is het eerste cruiseschip dat volgend jaar zo’n accupakket krijgt. 

De Costa Smeralda zal pas in november in de vaart komen, meldt Costa Cruises. De eerste cruise van het schip is nu op de Middellandse Zee. De Costa Smeralda wordt gebouwd bij de Meyer Turku-werf in Finland.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam