Volledig scherm
Markt op Curaçao. © MCT via Getty Images

Curaçao ziet een reddingsplan als in Rotterdam-Zuid wel zitten en vraagt Aboutaleb om hulp

Extra lange schooldagen voor achterstandskinderen, grondig gerenoveerde huizen, baangaranties en een team dat genadeloos zwart geld in beslag neemt: Rotterdam-Zuid heeft het, en misschien krijgt Curaçao het ook. Het Caribische eiland roept de hulp in van Rotterdam. Zo’n grootschalige miljarden kostende opknapbeurt als het Nationaal Programma Rotterdam Zuid, dat ziet een Antilliaanse minister ook wel zitten. 

De minister van justitie Quincy Girigorie heeft burgemeester Ahmed Aboutaleb om ondersteuning gevraagd en die heeft op zijn beurt de hulp van het kabinet ingeroepen. Volgens de Rotterdamse burgemeester zijn de problemen op Curaçao op het gebied van onderwijs, wonen en veiligheid – kwesties die ook problematisch zijn ‘op Zuid’ – groter dan het eiland zelfstandig kan oplossen. 

Huizen

Voor het Nationaal Programma Rotterdam Zuid krijgt Rotterdam ook hulp van het rijk. Zeven miljard euro gaat er naar de slechte wijken in Rotterdam-Zuid om achterstanden in te halen. Het geld gaat naar onderwijsprojecten, armoedebestrijding, het vergroten van de veiligheid en betere huizen. In Feijenoord, de Afrikaanderwijk, Hillesluis, Bloemhof, Tarwewijk, Carnisse en Oud-Charlois hebben kinderen op school extra lesuren. Jongeren die voor opleiding in het onderwijs, de bouwtechniek en de zorg kiezen, krijgen een baangarantie. Goedkope huizen maken plaats voor nieuwe, duurdere.

Curaçao is een zelfstandig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Toch vergelijkt Aboutaleb het met een gemeente, in z’n brief aan de ministers van justitie en veiligheid en buitenlandse Zaken en de staatssecretaris van binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties.  ,,Curaçao heeft ongeveer net zo veel inwoners als Amersfoort. Op Curaçao zijn de complexe problemen op vrijwel elk aspect (economisch, onderwijs, wonen en veiligheid) van dien aard dat een stad als bijvoorbeeld Amersfoort die ook niet zelfstandig kan aanpakken.’’ 

Voorbeeld

Bij een wijkaanpak naar Rotterdams voorbeeld trekken gemeente en het rijk samen op, zegt hij. Het eiland zou wat hem betreft ook extra geld van Nederland moeten krijgen. ,,Het is aan te bevelen te onderzoeken of en hoe een dergelijk concept naar Curaçaose maatstaven komende tijd eventueel vertaald zou kunnen worden.’’

Aboutaleb bracht in september een werkbezoek aan Curaçao. Directeur Marco Pastors van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid  was ook mee. Rotterdam heeft volgens Aboutaleb een hechte band met Curaçao, want in Rotterdam wonen meer dan 20.000 Curaçaoënaars.  Hij sprak er over de armoede en drugsproblemen in de voormalige Nederlandse kolonie. 

Fel

Eerder liet hij zich fel uit over de Curaçaose aanpak van drugscriminaliteit. Hij noemde de luchthaven van Willemstad een open gate  voor de export van drugs naar Nederland. Er reizen Antillianen met een criminele achtergrond tussen Rotterdam en Curaçao. Geweldsincidenten, drugscriminaliteit, maar ook de economische situatie van het eiland baren hem zorgen, zegt hij nu in zijn brief. ,,Tijdens dit werkbezoek heb ik mij verder verdiept in de situatie op het eiland en als vriend van Curaçao wil ik meedenken over de uitdagingen waar het eiland voor staat.’’

Quote

Tijdens dit werkbezoek heb ik mij verder verdiept in de situatie op het eiland

In de brief heeft Aboutaleb ook complimenten voor projecten, zegt hij dat hij overal hartelijk is ontvangen en dat het eiland zich ten opzichte van 2012, de laatste keer dat Aboutaleb er was, positief heeft ontwikkeld.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam