Volledig scherm
Als het aan D66 ligt vergaderen de raadsleden volgende week in een feestelijke foute kersttrui. © Shutterstock

D66 Rotterdam pleit voor foute kersttruiendag in stadhuis

Geluk, lol, verbroedering en relativering. Dat verwacht D66 te bereiken met een ‘feestelijke foute truiendag’ in het Rotterdamse stadhuis. Als het aan de partij ligt, vergaderen de gemeenteraadsleden volgende week in aangepaste kleding.

De partij brengt het idee morgen in stemming in de Rotterdamse raad. Dat gebeurt met een heuse motie. De PVV kondigt aan niet met het plan in te stemmen.

Veel organisaties hebben volgens D66-raadslid Robin de Roon themadagen, waarbij wordt afgeweken van de kledingnorm. Hij noemt casual friday en Halloween. Het Rotterdamse stadhuis kent nog niet zo’n themadag en daar moet wat hem betreft verandering in komen.

Kerstreces

Donderdag 19 december is de laatste raadsvergadering voor het kerstreces. Volgens De Roon is dat de gelegenheid voor een foute truiendag. Het gaat dan om een actualiteitenraad, waarbij de volksvertegenwoordigers actuele onderwerpen die in de stad spelen bediscussiëren. Welke punten op de agenda staan, is nog niet bekend. Als er ernstige punten aan de orde zijn, zal De Roon geen ludieke trui aantrekken.

De themadag is, als het aan D66 ligt, niet alleen voor gemeenteraadsleden, maar ook voor medewerkers in het stadhuis. Met uniformen moet wel rekening worden gehouden, zegt De Roon. Het gaat hem ook niet per se om kersttruien. ,,Wintertruien kunnen ook. Het wordt een inclusief gebeuren.’’

Quote

Individue­le keuzevrij­heid om mee te doen, moet voorop staan.

Robin de Roon

Het einde van het kalenderjaar is een feestelijke periode, zegt De Roon. Hij wil het plezier, geluk, de cohesie en verbroedering op de werkplek bevorderen. Van hem mogen individuen de kledingthemadag ‘op verschillende manieren en subjectief interpreteren’. ,,Individuele keuzevrijheid om mee te doen, moet voorop staan.’’

Inzamelen

De gemeente Twenterand ging Rotterdam voor. Om geld in te zamelen voor Save the Children verruilden de wethouders en ambtenaren van die gemeente hun kostuums voor één dag voor een foute kersttrui.

Volledig scherm
Wethouders en ambtenaren van de gemeente Twenterand droegen vorig jaar een foute kersttrui. Dat deden zij om geld in te zamelen voor Save the Children. D66 in Rotterdam wil ook zo’n foute truiendag, maar dan voor de ‘lol en relativering’. © Twitter/Bart-Jan Harmsen
  1. Imanuelle Grives werd betrapt door verhuurster Airbnb ‘die overal wit poeder en pillen zag’

    Imanuelle Grives werd betrapt door verhuur­ster Airbnb ‘die overal wit poeder en pillen zag’

    De voor drugshandel veroordeelde actrice Imanuelle Grives werd opgepakt op Tomorrowland omdat ze is betrapt door de verhuurster van het huis waar ze bivakkeerde. Dat claimt de 34-jarige actrice in een interview met de Volkskrant. ‘Die vrouw was door mijn spullen gegaan, had daar drugs gezien en gedacht: dit zijn vast dealers', aldus Grives. Uit de verklaring die justitie voorlas tijdens de rechtszaak, bleek dat de verhuurster ‘open en bloot bergjes wit poeder en pillen zag, plus envelopjes en bladen met bedragen'.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam