Volledig scherm
Leenie Struik geniet van de maaltijd: ,,Ik ben met plezier 100 geworden en zolang het gaat, ga ik door.'' © Frank de Roo

Dag vol surprises voor 100-jarige

Gelukkig oud worden. Iedereen wil het, maar toch is het maar weinigen gegeven. Hoe anders is dat voor de Capelse Helena Struik, die gisteravond haar 100ste verjaardag mocht vieren in het restaurant van het Accent Praktijkonderwijs in Schollevaar.

Even leek het gisteravond nog moeilijk te worden toen de rolstoel van Helena, die bij haar vrienden bekend staat als Leenie, niet onder de vierkante tafeltjes van het restaurant paste. Maar laat de rolstoel niet misleiden. ,,Thuis zit ik niet in een rolstoel maar loop ik achter de rollator."

Voor de geboren Delftse stond gisteren volledig in het teken van verrassingen: burgemeester Peter Oskam kwam op de koffie, ze kreeg een brief waarin de koning haar feliciteerde en toen was ze ook nog uitgenodigd om een hapje te komen eten in het restaurant. ,,Heel bijzonder!"

Leenie was zo'n 30 jaar geleden een van de eerste Capellenaren die geholpen werd door de Capelse afdeling van vrijwilligersorganisatie Zonnebloem. ,,Ik heb veel mensen zien komen en gaan en dat is moeilijk. Maar ik heb nog steeds veel vrienden en heel veel vriendinnen." Een flink gedeelte van die vrienden, zo'n 80 mannen en vrouwen, gingen afgelopen zaterdag al uit eten.

Quote

Ik heb veel mensen zien komen en gaan en dat is moeilijk

Leenie Struik (100)

Want eenzaam ouder worden, dat zit er niet in. Hoewel ze op haar 100ste verjaardag nog steeds zelfstandig woont, zit ze niet stil. Nog steeds Klaverjast en jokert ze wekelijks, maakt ze cryptogrammen, gaat ze naar spelletjesavonden en is ze - mits het lekker weer is - nog regelmatig buiten voor een wandeling. ,,Mijn heupen zijn ondertussen wel helemaal versleten."

Ook haar zoon, die inmiddels 73 is en in Frankrijk woont, ziet ze nog af en toe. De andere zoon is overleden maar met de schoondochter, die een hotel runt in Oostenrijk, heeft ze nog steeds contact. ,,Tot 5 jaar geleden ging ik er ook nog naar toe, maar dat is nu wel lastig geworden."

En hoewel het tafeltje van Leenie en haar begeleider versierd zijn, is het toch gewoon eten wat de pot schaft in het restaurant waar leerlingen van het Accent het eten bereiden en uitserveren. Vooraf krijgen de gasten een salade met parmaham met pompoen en snippertjes rode uit. Als hoofdgerecht een doradefilet met pastinaak, tomaat een aardappelpuree en als toetje vanillebavarois.

High tea

Renee van der Spoel, meester op het Accent Praktijkonderwijs en drijvende kracht achter het restaurant naast het schoolgebouw, kwam met het idee om Leenie uit te nodigen voor haar verjaardag. ,,Tijdens Sinterklaas hadden we een high tea georganiseerd in samenwerking met De Zonnebloem. Daar kwam 50 man op af, onder wie mevrouw Struik. Toen ik haar vroeg hoe oud ze was, vertelde ze mij dat ze bijna 100 werd en heb ik haar uitgenodigd."

Die high tea tijdens Sinterklaas was onderdeel van het Helpende Handen-programma waar de school aan meedoet. ,,Daar zijn we hier ruim een jaar geleden mee begonnen," vertelt van der Spoel. Een van de doelen van het programma is om jong en oud meer met elkaar in contact te laten komen. ,,De school ligt in een wijk die sterk aan het vergrijzen is. Op deze manier komen jong en oud in contact en leren de studenten hoe het in de praktijk gaat."

Een geheim om de 100 te halen, heeft Leenie niet. ,,Je moet blijven ademen. Ik ben met plezier 100 geworden en zolang het gaat, ga ik door."

In samenwerking met indebuurt Rotterdam