Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie.

Daling criminaliteit in Rotterdam

De criminaliteit is in Rotterdam de afgelopen jaren sterk afgenomen. De politie registreert minder misdrijven en ook burgers ervaren minder criminaliteit. Landelijk gezien blijft de stad echter nog iets achter. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. 

Uit het onderzoek van het CBS en cijfers van de politie blijkt dat in heel het land de criminaliteit is afgenomen sinds 2012. Wel zijn er verschillen tussen de regio's onderling. In Rotterdam is het aantal door de politie geregistreerde misdrijven de afgelopen vijf jaar afgenomen met 23 procent. Daarbij gaat het om misdrijven waarvoor bij de politie melding of aangifte is gedaan. Landelijk ligt dit percentage op 30 procent.

Naast de cijfers van het aantal geregistreerde misdrijven door de politie is ook onderzocht hoeveel Rotterdammers slachtoffer zijn geworden van een misdrijf sinds 2012. Ook dit aantal is gedaald met 23 procent. Hierbij gaat het om veelvoorkomende gewelds- en vermogenscriminalitiet en vandalisme. Hierin zijn dus ook misdrijven meegerekend waar geen aangifte van is gedaan.

In de regio's Noord-Holland, Zeeland en West-Brabant daalde het aantal geregistreerde misdrijven het sterkst. De kleinste daling vond plaats in Amsterdam en Midden-Nederland.  

Opvallend is dat de meest voorkomende leeftijd van verdachten 18 jaar is. In 2012 was dit nog 19 jaar. Jongeren plegen over het algemeen impulsieve misdrijven, zoals overvallen. De politie noemt die ontwikkeling zorgelijk.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam