De OceanXplorer in Rotterdam.
Volledig scherm
De OceanXplorer in Rotterdam. © Damen/Tijmen Kielen

Damen verbouwt schip voor wetenschappers én Titanic-regisseur James Cameron

De Rotterdamse werf van scheepsbouwer Damen legt de laatste hand aan de verbouwing van de OceanXplorer. Op dit schip doen wetenschappers oceaanonderzoek. 

Het jacht is van OceanX, een organisatie die is opgericht door de Amerikaanse miljardair Ray Dalio. Hij vergaarde een fortuin met z’n investeringsmaatschappij Bridgewater. Vanaf de OceanXplorer zijn de eerste filmbeelden ooit gemaakt van een reuzeninktvis in z’n natuurlijke omgeving. Ook hebben onderzoekers vanaf dit schip met een onderzeebootje de eerste duik naar de 1000 meter diepe bodem van de Zuidpoolzee gemaakt. 

Bij Damen heeft de 87 meter lange OceanXplorer nieuwe laboratoriums, nieuwe accommodaties en een nieuwe brug gekregen. Ook zijn allerlei sensoren geplaatst voor onderzoek onder water.

De eerstvolgende reis van de OceanXplorer is naar de Indische Oceaan. Daar zal het schip de uitvalsbasis zijn voor de makers van een natuurdocumentaire van de BBC. Onder meer de bekende regisseur James Cameron (Titanic, The Abyss) is bij dit filmproject betrokken. 

De OceanXplorer in Rotterdam.
Volledig scherm
De OceanXplorer in Rotterdam. © Damen

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam