Dankzij virtual reality-bril geen angst voor operatie
Zonder angst en beven de operatiekamer in. Het Erasmus MC - Sophia Kinderziekenhuis wil dit voor elkaar boksen door de 6000 kinderen die er jaarlijks worden geopereerd, nog voor de medische ingreep een virtual reality-bril op de neus te zetten.
Delen per e-mail
In een denkbeeldige wereld maken de kinderen stap voor stap de voorbereidingen mee van de operatie. Terwijl ze letterlijk 360 graden rond kijken in de wacht-, operatie-en uitslaapkamer leggen een virtuele verpleegkundige en een virtuele anesthesioloog uit wat er gaat gebeuren: van het plakken van de elektroden op borst tot het inbrengen van het infuus.
De verwachting is dat kinderen met deze hedendaagse vervanging van de oude, vertrouwde voorlichtingsfolder meer ontspannen naar een operatie toeleven. Zeven op de tien kinderen die een operatie ondergaan, ervaren nu nog angst voor een medische ingreep.
Huilen
Volgens het kinderziekenhuis herstellen angstige kinderen minder snel van de operatie dan niet-angstige kinderen. Daarnaast zijn ze vaker onrustig, huilen ze meer en werken ze minder goed mee dan kinderen die minder bang zijn. Meer angst leidt ook tot meer pijn na de operatie, waardoor er mogelijk meer pijnstillers nodig zijn.
De proef waarbij de kinderpsychiaters, -psychologen en –anesthesiologen van het Sophia Kinderziekenhuis samenwerken, gaat volgende week woensdag van start. Nieuw is de aanpak niet. Sinds vorig jaar zomer bereidt het Eindhovense Máxima Medisch Centrum als eerste ziekenhuis in Nederland patiënten met 360 graden video’s voor op hun behandeling. Cliniclowns vertellen kinderen tijdens de rondleiding over de jeugdafdeling wat hen te wachten staat. Onder meer kunnen ze zien en voelen hoe in de gipskamer gips wordt afgezaagd.
Knieprothese
In de medische wereld gaat de toepassing van een denkbeeldige werkelijkheid verder dan het geven van voorlichting alleen. Op internet zijn virtual reality opnames te bekijken van een knieprothese operatie die in het Franciscus Gasthuis & Vlietland werd uitgevoerd.
Een goed jaar geleden keek de hele wereld in een virtual reality mee hoe chirurg Shafi Ahmed van het Royal London Hospital kankercellen verwijderde uit de darm van een patiënt. In de operatiekamer stonden twee camera’s opgesteld die de ingreep 360 graden in het rond vastlegde, waardoor de kijker door de ogen van de chirurg meekeek.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
AUTOTEST
Test Dacia Sandero: logisch, praktisch en scherp geprijsd
De Dacia Sandero is misschien wel de slimste nieuwe auto van dit moment: hij biedt meer ruimte en een betere uitrusting voor een lagere aanschafprijs. Bovendien rijdt hij verdienstelijk en is hij voordelig in het gebruik. -
Gezocht! Getalenteerde freelancers voor onze online redactie
Ben jij een nieuwsjager, een goede schrijver en vind jij digitale journalistiek leuk? Misschien zijn we op zoek naar jou! Het AD Rotterdams Dagblad wil de online redactie graag versterken met getalenteerde freelancers. -
PREMIUMvideo
Haal de Efteling naar je huis! Pieter streamt 10 uur lang dát deuntje: ‘Taa tata Taa tata Tatata’
-
PREMIUMKoken & eten
Jij wilt afvallen, maar je partner eet de hele tijd chips? Diëtiste geeft haar negen beste tips
Hoe moeilijk is gezond proberen te eten, als je partner niet meedoet? Voor veel mensen herkenbaar. De ene probeert gezond te eten, terwijl de ander ongezonde kost verorbert. Of de ene houdt van vlees en de ander wil plantaardig. Het kan frustraties opleveren, weet diëtiste Sanne Mouha. -
PREMIUMcolumn
Aat van Herk kent de schaarste op de woningmarkt als de beste, maar bouwt toch een dure woontoren
Lieve Aat van Herk, mag ik u iets vragen? Ik ken u niet persoonlijk. Ik weet alleen dat u met een beleggershart geboren bent. En dat u Rotta Nova gaat bouwen. Op het grasveldje naast de Markthal.
-
PREMIUM
Rotterdam wil Tourfeest al eerder beginnen: met vrouwenkoers en toertocht
-
PREMIUM
Clubicoon André Hoekstra is de dupe van verjonging bij Excelsior en moet na 22 jaar weg
-
Toch samen tijdens de lockdown: zo spreek je online af in virtual reality
Nu de lockdown zich nog langer uit lijkt te strekken, beginnen we de sociale uitjes steeds erger te missen. Een uitgelezen moment om in virtual reality te duiken, want met een vr-bril kun je elkaar toch ontmoeten, zonder risico op een coronabesmetting.
In samenwerking met indebuurt Rotterdam