Dankzij virtual reality-bril geen angst voor operatie
Zonder angst en beven de operatiekamer in. Het Erasmus MC - Sophia Kinderziekenhuis wil dit voor elkaar boksen door de 6000 kinderen die er jaarlijks worden geopereerd, nog voor de medische ingreep een virtual reality-bril op de neus te zetten.
In een denkbeeldige wereld maken de kinderen stap voor stap de voorbereidingen mee van de operatie. Terwijl ze letterlijk 360 graden rond kijken in de wacht-, operatie-en uitslaapkamer leggen een virtuele verpleegkundige en een virtuele anesthesioloog uit wat er gaat gebeuren: van het plakken van de elektroden op borst tot het inbrengen van het infuus.
De verwachting is dat kinderen met deze hedendaagse vervanging van de oude, vertrouwde voorlichtingsfolder meer ontspannen naar een operatie toeleven. Zeven op de tien kinderen die een operatie ondergaan, ervaren nu nog angst voor een medische ingreep.
Huilen
Volgens het kinderziekenhuis herstellen angstige kinderen minder snel van de operatie dan niet-angstige kinderen. Daarnaast zijn ze vaker onrustig, huilen ze meer en werken ze minder goed mee dan kinderen die minder bang zijn. Meer angst leidt ook tot meer pijn na de operatie, waardoor er mogelijk meer pijnstillers nodig zijn.
De proef waarbij de kinderpsychiaters, -psychologen en –anesthesiologen van het Sophia Kinderziekenhuis samenwerken, gaat volgende week woensdag van start. Nieuw is de aanpak niet. Sinds vorig jaar zomer bereidt het Eindhovense Máxima Medisch Centrum als eerste ziekenhuis in Nederland patiënten met 360 graden video’s voor op hun behandeling. Cliniclowns vertellen kinderen tijdens de rondleiding over de jeugdafdeling wat hen te wachten staat. Onder meer kunnen ze zien en voelen hoe in de gipskamer gips wordt afgezaagd.
Knieprothese
In de medische wereld gaat de toepassing van een denkbeeldige werkelijkheid verder dan het geven van voorlichting alleen. Op internet zijn virtual reality opnames te bekijken van een knieprothese operatie die in het Franciscus Gasthuis & Vlietland werd uitgevoerd.
Een goed jaar geleden keek de hele wereld in een virtual reality mee hoe chirurg Shafi Ahmed van het Royal London Hospital kankercellen verwijderde uit de darm van een patiënt. In de operatiekamer stonden twee camera’s opgesteld die de ingreep 360 graden in het rond vastlegde, waardoor de kijker door de ogen van de chirurg meekeek.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
16
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze. -
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes? -
Dit kan Feyenoord morgen in de finale tegen AS Roma nog extra verdienen
Feyenoord strijdt woensdag in de finale van de Conference League tegen AS Roma niet alleen om sportief succes. De winnaar van de eindstrijd in Tirana ontvangt een bonus van 2 miljoen euro. -
Met video
Voetbalkoorts stijgt tot grote hoogte in Tirana en Rotterdam: ‘Die cup gaat mee naar huis!’
Nog even en Feyenoord kan historie kan schrijven. De spanning loopt op, in Rotterdam én in Tirana waar de invasie van het legioen echt op stoom komt. De supporters kwamen met het vliegtuig, de boot en de eigen auto. (Dit liveblog gaat morgenochtend weer verder, lees alle ontwikkelingen van dinsdag hieronder terug.) -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn.
-
PREMIUM
Hannie Mans zet het levenswerk van haar zus voort met haar tweedehands servieswinkel
Nadat haar zus gestopt was met de winkel in Amsterdam, bracht Hannie Mans (65) hem naar Rotterdam. Het Derde Servies nu al elf jaar aan de Nieuwe Binnenweg. ,,Je hebt dit soort gekke, leuke winkeltjes nodig in een stad zoals deze.” -
PREMIUMSedar Soares
Diego zag van dichtbij hoe boezemvriend Sedar werd doodgeschoten: ‘Ben mentaal keihard geraakt’
-
PREMIUMmet video
Dodelijk slachtoffer (34) bij schietpartij in Rotterdam: ‘Weer deze buurt, wat doe ik hier nog?’
Aan de Nassauhaven in Rotterdam-Feijenoord is zondagavond laat een man (34) doodgeschoten. De liquidatie werd deels gefilmd door een buurtbewoner. Bewoners rouwen om het slachtoffer, maar maken zich ook zorgen over hun buurt.
In samenwerking met indebuurt Rotterdam