Volledig scherm
Darryl N. leefde goed van zijn zorgstichting Vivence. © AD

Darryl N. en zijn vriendin leefden als popsterren na zorgfraude. Nu moeten zij 1,9 miljoen terugbetalen

Darryl N. en zijn vriendin moeten in totaal 1.945.393 euro betalen aan de schatkist. De twee Rotterdammers leefden het leven van popsterren, dankzij de miljoenenfraude bij de Rotterdamse zorginstelling Vivence, die de zorg en huisvesting van gehandicapten regelde. De rechter vindt dat zij dit crimineel verkregen geld moeten terugbetalen.

Eerder werd N. veroordeeld tot vier jaar celstraf. ,,U had een baan, een mooi salaris, maar het was niet genoeg. U wilde meer, meer, meer’’, wierp de rechter de zorgbestuurder tijdens de strafzaak voor de voeten. N. en zijn vriendin hadden een eigen Porsche voor de deur staan en daarnaast nog meer dure leaseauto’s. Ze maakten luxe vliegreizen en shopten bij de duurste winkels. En dit alles met geld dat voor de zorg bestemd was.

Witwassen

Het OM ziet de 1.889.893 euro die de verdachten door de fraude hebben verkregen en hebben witgewassen als ‘crimineel verdiend vermogen’. Dat moeten zij teruggeven. Verder verdiende de bestuurder in 2016 meer dan hij volgens de ‘Balkenende-norm’ had mogen ontvangen, aldus het OM. Ook dat verschil van 55.000 euro zou hij moeten ophoesten.

Ook de vriendin moet terugbetalen, omdat zij het geld samen zouden hebben uitgegeven, aldus het OM. ,,Bankpassen, creditcards en bankrekeningen werden gedeeld en aan elkaar ter beschikking gesteld en uitgaven werden voor hen gezamenlijk gedaan.’’

De rechter vond dit ook en veroordeelde de twee tot het betalen van de bijna twee miljoen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Wat vinden jullie van het nieuwe ontwerp van het Feyenoordstadion?

Wat vinden jullie van het nieuwe ontwerp van het Feyenoordstadion?

  • Wow, dit is te gek! (68%)
  • Is dit alles...? Valt een beetje tegen (17%)
  • Het heeft inderdaad veel weg van de Kuip (15%)
29176 stemmen