Volledig scherm
© Google Streetview

DCMR laks: lage straf voor Aluchemie

De milieudienst DCMR heeft geschutterd in haar optreden tegen het bedrijf Aluchemie, dat stelselmatig meer giftige stoffen heeft uitgestoten dan toegestaan. Daardoor is het volgens de rechtbank onmogelijk Aluchemie zwaar te straffen.

Quote

Milieu­dienst heeft DCMR heeft veel geduld gehad met Aluchemie

rechtbank Rotterdam

Aluchemie is nu veroordeeld tot een boete van 150.000 euro. Die geldstraf had veel hoger kunnen zijn, stelt de Rotterdamse rechtbank in haar vonnis, als de regionale milieudienst DCMR duidelijk was geweest jegens het bedrijf.

De dienst sprak veel met Aluchemie, waarschuwde en legde het bedrijf eenmaal een dwangsom op. Daarna controleerde de DCMR de fabriek nooit meer. De rechtbank vindt dat de DCMR 'veel geduld heeft gehad met Aluchemie' en noemt het optreden van de toezichthouder 'tegenstrijdig'.

De hele affaire speelde in 2012 en 2013. Ná het Odfjell-schandaal waarbij de inspectiediensten in de Rotterdamse haven 'onderhandeltoezicht' is verweten, omdat zij het tankopslagbedrijf Odfjell jarenlang wezen op overtredingen, maar nooit doorbeten. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid oordeelde toentertijd hard over de DCMR.

Verbazing
Aluchemie moest zich pas deze zomer voor de rechter verantwoorden. Justitie eiste een boete van een miljoen euro, tot verbazing van het bedrijf. Dat zegt dat het te veel uitstoten van zwaveldioxide en waterstoffluoride gebeurde met medeweten van en in samenspraak met de overheid. ,,Lange tijd waren we in gesprek en zoveel jaar later worden wij alsnog vervolgd'', zei advocaat Jouko Barensen tijdens de rechtszaak.

De fabriek van Aluchemie staat in het Botlekgebied. De A15 en de Oude Maas scheiden het bedrijf van Spijkenisse. Vanaf de rijksweg onttrekken de loodsen van Aluchemie het zicht op de opslagtanks van achterbuurman Odfjell. Aluchemie maakt koolstofanoden, koolstofblokken, voor de productie van aluminium. Het bedrijf mag de giftige stoffen zwaveldioxide en waterstoffluoride volgens de vergunning in beperkte hoeveelheden lozen. Tussen januari 2012 en maart 2013 zijn de normen vaak overschreden. 

Behalve voor de uitstoot is de boete van 150.000 euro ook voor het verzwijgen van ongelukken op het terrein. Zowel Aluchemie als het Openbaar Ministerie zien af van hoger beroep. De DCMR kon gisteren niet reageren op de uitspraak en de verwijten van de rechtbank.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam