Geblesseerde wintersporters kwamen tot 2017 aan op Rotterdam The Hague Airport, dit jaar keert de gipsvlucht weer terug.
Volledig scherm
Geblesseerde wintersporters kwamen tot 2017 aan op Rotterdam The Hague Airport, dit jaar keert de gipsvlucht weer terug. © ANP

De afgebroken gipsvlucht keert na jaren weer terug naar Rotterdam

Na enkele jaren van afwezigheid keert de gipsvlucht terug. Alarmcentrale Eurocross Assistance laat op 28 februari weer een ambulancevliegtuig vliegen met geblesseerde wintersporters vanuit Oostenrijk naar Rotterdam. Het betreft een eenmalige vlucht in de drukke krokusvakantie.

Quote

In de krokusva­kan­tie, die voor ons een piek betekent, haalt een zelf gehuurd vliegtuig de druk van de ketel

Woordvoerder Eurocross

Tyrol Air Ambulance voerde drie jaar geleden haar laatste gipsvlucht uit. Omdat steeds meer brekebenen met een reguliere vlucht of een ambulance over de weg huiswaarts keerden, was het voor de aanbieder niet langer rendabel.

Toch gaat Eurocross de oude ‘luchtbrug’ tussen Flughafen Innsbruck-Kranebitten en Rotterdam The Hague Airport weer in ere herstellen, zij het voor één keer per jaar. ,,We hebben de afgelopen jaren gemerkt dat in drukke tijden gewonde wintersporters soms lang op vervoer naar huis moeten wachten”, zegt een woordvoerster. ,,In de krokusvakantie, die voor ons een piek betekent, haalt een zelf gehuurd vliegtuig de druk van de ketel.”

Verwondingen

In het ambulancevliegtuig passen zes tot zeven gewonden, afhankelijk of ze kunnen zitten of moeten liggen. ,,Mensen die niet meer zelfstandig naar huis kunnen, komen er voor in aanmerking”, aldus de woordvoerster. ,,Op de aard van de verwondingen wordt niet geselecteerd.”

Buiten de krokusvakantie keren pechvogels weer naar huis met een gewone ambulance of een reguliere vlucht met extra beenruimte. Het voordeel daarvan is dat ze niet op een gipsvlucht hoeven wachten en meteen naar huis kunnen. Gekozen wordt dan bovendien voor een luchthaven zo dicht mogelijk bij de woonplaats van een slachtoffer.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam