Volledig scherm
Het gebouw van de Bijenkorf bestaat 60 jaar. © De Bijenkorf

De Bijenkorf Rotterdam viert 60-jarig bestaan met tentoonstelling

De Bijenkorf in Rotterdam, ontworpen door architect Marcel Breuer (1902-1981) bestaat 60 jaar. In maart 1957 opende het filiaal zijn deuren en het staat inmiddels in de Top100 monumentenlijst. 

Volledig scherm
Archieffoto De Bijenkorf Rotterdam © Beijenkorf

Speciaal voor deze gelegenheid komt de winkel met een tentoonstelling. Een plattegrond van het verbouwingsplan waarbij elementen van Breuer in ere worden hersteld, maakt onderdeel uit van de expositie. 

Het gebouw naar ontwerp van de Amerikaanse architect verving het in 1930 gebouwde pand dat gebombardeerd werd in de Tweede Wereldoorlog. Breuer was de eerste internationaal bekende architect die in de late jaren 50 drie gebouwen in Nederland ontwierp. De buitenkant van de Bijenkorf wordt gekenmerkt door levendige patronen van travertijn tegels en rechthoekige raamopeningen.Het interieur bestaat uit ruwe betonnen kolommen en details als houten leuningen en deurklinken aan de ingangen. 

Tijdens het samenstellen van de tentoonstelling is een schat aan beeldmateriaal gevonden van de opening van het gebouw, het personeel, de winkel en klanten. In het monumentale trappenhuis, waar de sfeer van Breuer het best bewaard is gebleven, worden foto’s en films getoond in de vorm van een expositie.

De inhoud van de expositie bestaat naast historisch materiaal ook uit het verbouwingsplan, waarbij karakteristieke elementen van Breuer weer teruggebracht worden in de winkel. 

De begane grond van de winkel met beauty -en accessoiresafdelingen van ruim 3.500 vierkante meter  zal in het najaar worden vernieuwd. Daarbij wordt geprobeerd zo veel mogelijk het beeld van Breuer in gedachte te houden, met licht en grandeur.  De tentoonstelling is vanaf morgen tot en met 21 mei in het trappenhuis in De Bijenkorf te zien.

Volledig scherm
Archieffoto © De Bijenkorf
Volledig scherm
Archieffoto. © De Bijenkorf

In samenwerking met indebuurt Rotterdam