Volledig scherm
Volgens de onderzoekers heeft de bruine kroeg op alle fronten het tij tegen. © Levin den Boer

De bruine kroeg sterft uit als het roer niet omgaat

De bruine kroeg verdwijnt. Telde Rotterdam in 2007 welgeteld 561 cafés, tegenwoordig zijn dat er nog maar 479. Het einde van de daling is nog niet in zicht.

Volgens een gisteren verschenen rapport van Van Spronsen & Partners moet het roer bij de nog bestaande cafés flink om willen ze kunnen overleven. Het horeca-adviesbureau adviseert kroegbazen hun dienstenpakket flink uit te breiden, door bijvoorbeeld een pakketafhaalpunt te beginnen.

Ook het aanbieden van stomerij- en bankdiensten kan een verdere neergang van cafés voorkomen. ,,Op deze manier wordt het café weer het 'ontmoetingspunt' en behoudt het zijn lokale functie'', schrijven de onderzoekers, om er meteen aan toe voegen dat het binnen de huidige wetgeving lastig is om dergelijke activiteiten erbij te doen.

Sociale media

Volgens de onderzoekers heeft de bruine kroeg op alle fronten het tij tegen. Nederlanders drinken minder alcohol, de vaste klandizie sterft uit en voor jonge generaties is het café niet meer het middelpunt van hun sociale leven. Met elkaar bijpraten doen ze thuis op de bank of via sociale media zoals Facebook en WhatsApp. Als ze al geld uitgeven, gaat dat eerder in de richting van festivals en foodhallen.

Wat de kroegen ook parten speelt, is het verschijnsel blurring. In veel steden, waaronder Rotterdam, liep het afgelopen jaar een proef waarbij in de detailhandel alcohol mag worden geschonken. De noodzaak om een drankje te doen in het café nam daardoor af. En daar komt ook nog eens bij dat jongere ondernemers geen zin hebben zelf tot diep in de nacht achter de toog te staan, iets dat juist kenmerkend is voor een bruine kroeg.

Quote

Het uitgaansge­drag van jongeren compleet is veranderd

Horecamakelaar Conny Knook

Horecamakelaar Conny Knook stipt nog een andere reden aan waarom veel kroegeigenaren er de afgelopen jaren de brui aan hebben gegeven: het rookverbod. ,,Tel daarbij op dat het uitgaansgedrag van jongeren compleet is veranderd. Toen ik jong was, gingen we om 21.00 uur de stad in. Dat is nu verschoven naar 23.00, 00.00 uur. Indrinken doen die jongeren vaak thuis.'' Volgens haar betekent de teloorgang van de bruine kroeg niet dat het slecht gaat met de horeca in Rotterdam. ,,De leegstaande zaken worden meestal al snel weer opgevuld door eetcafés of koffiezaken.''

Themacafés

Knooks woorden stroken met de bevindingen van Van Spronsen & Partners. Het adviesbureau ziet bijvoorbeeld dat het aantal eetcafés nog steeds toeneemt. In de eerste jaren na 2007 zag het bureau ook veel bruine kroegen veranderen in themacafés, bijvoorbeeld zaken waar livemuziek wordt gespeeld. Aan die trend is inmiddels ook weer een einde gekomen. Een blijvertje lijkt ook het grand café.

Ondanks de afname van het aantal kroegen is Rotterdam nog altijd 's lands tweede caféstad. De stad hoeft alleen maar Amsterdam met 874 cafés voor zich te laten. Den Haag staat op de derde plaats (365), gevolgd door Groningen (164). Maastricht completeert de top 5 (159). Opvallend: Utrecht, de vierde stad van het land, staat pas op de zesde plaats (155).

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (3%)
  • Nergens (8%)
4281 stemmen