Volledig scherm
De afslag vanaf het Rotterdamse Hofplein naar de Kruiskade is de komende vijf weken afgesloten. Dat betekent nog meer opstoppingen op het toch al drukke verkeersplein. © AD

De drukte houdt niet op: wéér verkeerschaos op het Hofplein

Alsof extra lang wachten voor het Rotterdamse Hofplein door ‘foute’ verkeerslichten nog niet voldoende is, is er sinds maandag nog meer ‘rijvertragingstijd’: de afslag naar de Kruiskade ligt eruit. Daar moest menig automobilist maandagochtend aan wennen, de files waren nog langer dan normaal. 

De afsluiting van deze afslag duurt vijf weken en heeft alles te maken met de herinrichting van de Coolsingel. Wie toch naar de Kruiskade wil, moet via het Weena en de Karel Doormanstraat rijden. De Kruiskade is vanuit die richting tijdelijk tweerichtingsverkeer tot aan de parkeergarage. Tot het einde doorrijden en daar weer de Coolsingel op, kan niet meer. Ter hoogte van het Hilton staat een afzetting en moeten automobilisten keren. 

Volledig scherm
Het oude asfalt wordt nu weggehaald om plaats te maken voor een nieuwe afslag naar de Kruiskade, in de stijl van de nieuwe Coolsingel met trottoirs van natuursteen. © AD

In de bocht vanaf het Hofplein wordt nu hard gewerkt aan het verwijderen van de oude rijbaan. ,,Daar maken we straks de definitieve inrichting van de afslag naar de Kruiskade, maar ook het eerste deel van het nieuwe fietspad over de Coolsingel”, zegt omgevingsmanager Frans de Ruever van de gemeente Rotterdam. 

Eind februari

Voor de voetgangers wordt een breed trottoir van natuursteen aangelegd, zoals dat straks over de hele westzijde van de straat ligt. ,,In een mooi bogenpatroon. Voor het autoverkeer gaat de weg uiterlijk 28 februari weer open. Met het leggen van de bestrating in het bogenpatroon zijn we iets langer bezig, dat werk is waarschijnlijk eind maart af.”

Voor veel verkeersgebruikers is het Hofplein momenteel een oefening in je rust bewaren. Door softwareproblemen staan de verkeerslichten veel langer op rood, ook voor fietsers, voetgangers en de tram. Dat heeft lange files tot gevolg. Velen, vooral fietsers en voetgangers, wachten niet en gaan door rood. Dat levert gevaarlijke situaties op. De gemeente hoopt de lichten met een nieuw regelprogramma snel juist te kunnen afstellen. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam