Volledig scherm
© AD

De duurste Rotterdamse kantoorkolossen van 2015

Leegstand of niet, op de Rotterdamse kantorenmarkt is dit jaar voor 400 miljoen euro verhandeld. Grote beleggers en durfinvesteerders ruiken kansen en kopen in hoog tempo kantoorpanden op.

De grootste klapper kwam op naam van Luc Smits van LSI, die zijn Central Post voor 115 miljoen euro verpatste aan een Britse belegger. Het AD zet de prijzigste Rotterdamse kantoorkolossen van 2015 op een rij. Lees de achtergronden woensdag in het AD Rotterdams Dagblad.

1. Central Post

Central Post aan het Delftseplein, naast het Centraal Station, geldt als het duurste Rotterdamse gebouw van het jaar. Ontwikkelaar LSI verkocht het naar verluidt voor 115 miljoen euro aan Icon Real Estate, onderdeel van de Britse belegger Victory Advisors. Het geldt als een veilige belegging, want het gebouw is vrijwel volledig verhuurd. Ook de redactie van het AD is hier gevestigd.

Volledig scherm
Central Post aan het Delftseplein. © AD

2. Weenagebouw

Het Weenagebouw, ontworpen door architect Maaskant, aan het Weena-Zuid. Het pand staat deels leeg. De Duitse investeerder Europa Top Growth ziet kansen om er een aantrekkelijk kantoor van te maken en betaalt daar fors voor: 52 miljoen euro.

Volledig scherm
Het Weenagebouw in het Central District. © AD

3. Alexander

Het kantoor Alexander langs de A20, waar, Royal Haskoning is gehuisvest. De Amerikaanse durfinvesteerder Blackstone stapt er voor 45 miljoen euro in en verwacht het rendement te kunnen verhogen.        

Volledig scherm
Het kantoor Alexander langs de A20. © AD

4. Willemsplein

Nóg een pand dat de Rotterdamse ontwikkelaar LSI van de hand heeft gedaan. Het onlangs verbouwde hoofdkantoor van Joulz aan het Willemsplein is voor 44 miljoen verkocht aan LaSalle E-Regi Fund uit de Verenigde Staten.

Volledig scherm
Het hoofdkantoor van Joulz aan het Willemsplein in Rotterdam © AD

5. Victoria

Kantoor Victoria aan het Brainpark. Het Nederlandse vastgoedfonds Valad NDP kocht het grotendeels leegstaande kantoor langs de A16 voor 37 miljoen.  Het fonds regelde dat de 300 werkzame KPMG'ers verhuizen naar Central Plaza tegenover het Centraal Station -ook eigendom van Valad.

Volledig scherm
Victoria in het Brainpark III. © Huib Nederhof/CBRE

6. Industriegebouw

Het Industriegebouw aan de Goudsesingel. De Rotterdamse investeerder Luuk Schotsman kocht het wederopbouwmonument voor 8,3 miljoen euro van de noodlijdende corporatie Vestia. Het wordt een bedrijfsverzamelgebouw voor nieuwe creatieve ondernemingen. Ook vestigt architectenbureau MVRDV zich in het gebouw.

Volledig scherm
Het Industriegebouw aan de Goudsesingel in Rotterdam. © AD

7. Hofplein 19

Hofplein 19 aan het Hofplein, waar de Tsjechische vastgoedinvesteerder PPF Real Estate 7,9 miljoen euro voor heeft betaald. Vorig jaar hadden ze al de oude Shell-toren gekocht, en nu dus het leegstaande gebouw, inclusief het benzinestation. Daarnaast wordt meer dan 10 miljoen euro geïnvesteerd in het pand. Zo wordt onder meer het blauwe spiegelglas vervangen door een transparante gevel.

Volledig scherm
Hofplein 19 aan het Hofplein in Rotterdam. © AD

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

  • Natuurlijk! De hele stad heeft er tenslotte plezier van. (21%)
  • Nee, geen denken aan! Laat de gemeente de volle mep maar betalen. (79%)
10026 stemmen