De ‘Erasmusschildwesp’: een nieuwkomer in Nederland

videoMet het blote oog is hij nauwelijks te zien, maar toch is het masterstudent Eva Drukker gelukt om een voor Nederland nieuwe insectensoort te vinden. In de daktuin van het Erasmus MC vond ze een piepklein mierachtig beestje dat nog niet eerder in ons land was gezien. Vanaf vandaag is deze zogenaamde ‘Erasmusschildwesp’ te bewonderen in het Natuurhistorisch Museum.

Het beestje heeft nog geen officiële Nederlandse naam. Vooralsnog gaat hij door het leven onder de wetenschappelijke naam Idiasta dichrocera. De ecologen van Bureau Stadsnatuur stellen voor de wesp te vernoemen naar de plek waar hij is gevonden. Mocht dat doorgaan, dan zou Nederland dus een ‘Erasmusschildwesp’ rijker zijn. Het beestje is erg klein, inclusief antennes maar 4 millimeter, en het lijkt een beetje op een mier, maar dan met vleugels en hele lange voelsprieten.

Het insect werd gevonden tijdens een onderzoek van Bureau Stadsnatuur om te bekijken of groene daken daadwerkelijk bijdragen aan meer biodiversiteit. Eva Drukker vond tijdens dit veldwerk maar één exemplaar van het insect, het beestje blijft dus erg zeldzaam. Het bleek nog een hele toer om de juist soortnaam bij de vondst te vinden. Uiteindelijk is het expert Kees van Achterberg gelukt het diertje te determineren. 

In de radio-uitzending van Vroege Vogels van vanochtend laat Eva Drukker weten hoe blij ze was met haar vondst. Toen ze het nieuws hoorde, belde ze haar vader en schreeuwde: ,,Pappa! Ik heb een nieuwe soort voor Nederland gevonden!’’

Volledig scherm
De 'Erasmusschildwesp' © Kees van Achterberg

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam