Lieven de Regt wil leven in de brouwerij op het horecaluwe Bergpolderplein en is daarom daar zijn Brasserie (H)eerlijk begonnen.
Volledig scherm
PREMIUM
Lieven de Regt wil leven in de brouwerij op het horecaluwe Bergpolderplein en is daarom daar zijn Brasserie (H)eerlijk begonnen. © Frank de Roo

De familie is op de goede weg

De gouden pollepelAan het nog verre van hippe Bergpolderplein in Hillegersberg is de eerste voorzichtig hippe zaak neergestreken. Brasserie (H)eerlijk serveert 'betaalbaar, biologisch eten'.

Bijvangst
De Albacore-tonijn die we aten, was gevangen met haken en lijnen: selectieve visserij met weinig bijvangst. Eventuele bijvangsten worden meteen van de haak gehaald en teruggegooid, waardoor de overlevingskans groot is. Overigens is niet automatisch iedere Albacore-tonijn oké om te eten: plaats en methode van de vangst maken een groot verschil. Zo worden bij het vissen met longlines ook haaien, roggen, zeeschildpadden en zelfs albatrossen aan de haak geslagen. Voor meer info zie: goedevis.nl

Eindscore
7,7

Beoordeling
Voorgerecht 8,0
Hoofdgerecht 7,5
Nagerecht 7,5
Bediening 8,0
Sfeer 8,0
Prijs-kwaliteit 7,0

Volledig scherm
© Frank de Roo

Eerst maar even over die naam, dan hebben we het gezeur meteen gehad. Kun je nog wel aankomen met een van de meest te pas en te onpas misbruikte woordspelingen op eetgebied? Inmiddels heeft elke reclameschrijver van Nederland, zijn buurman en zijn grootje het grapje als eens gebruikt voor (h)eerlijk brood, (h)eerlijk genieten of (h)eerlijk boodschappen doen. In Eindhoven kun je zelfs (h)eerlijk parkeren. Hoe dat in zijn werk gaat, geen idee, maar het bestaat.

Maar: eerlijk is eerlijk, Brasserie (H)eerlijk is echt eerlijk. Als we het bloemstukje op tafel onderzoeken, vertelt gastheer/eigenaar Lieven de Regt grijnzend: ,,Die is nep hoor, komt gewoon van de overkant", wijzend naar de Action aan de andere kant van het plein.

Dat doet even vrezen voor de kwaliteit van het eten, maar ook op de kaart en op ons bord blijkt (h)eerlijk geen loze marketingterm. De gastheer heeft zich echt verdiept in de zaken die hij op tafel zet. Dat de sorghum (een glutenvrije graansoort) gewoon van boer Klompe uit de Hoeksche Waard komt en dus niet helemaal uit Peru hoeft te komen, en dat zijn Albacore-tonijn lijngevangen wordt en eigenlijk de enige tonijnsoort is die je nog met een redelijk schoon geweten kunt eten. Stel een vraag en hij legt het enthousiast uit. Soms slaat dat iets te ver door, zoals bij de wijnen. Bij vijf bloemrijke wijnbeschrijvingen na elkaar raken de meeste mensen het spoor bijster.

  1. Zelfs wetenschappers zijn onder de indruk van profielwerkstuk Lise Klapwijk (16)
    PREMIUM
    Twee minuten met

    Zelfs wetenschap­pers zijn onder de indruk van profiel­werk­stuk Lise Klapwijk (16)

    De 16-jarige Lise Klapwijk uit Nieuwerkerk aan den IJssel deed een bijzonder onderzoek voor haar profielwerkstuk. De examenleerlinge van GSR Rotterdam bedacht een spel waarbij kinderen op een leuke manier leren over onder andere plannen, organiseren en flexibiliteit. Dat onderzoek viel in de smaak bij de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschap (KNAW). Zij gaven Klapwijk de KNAW Onderwijsprijs voor het beste vwo-profielwerkstuk.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam