Volledig scherm
De gashouder is nog steeds in beeld als feestplek © AD

De Ferro Dome is mislukt: Evenementenhal van de baan

De ontwikkeling van de Ferro Dome in het Vierhavensgebied is mislukt. De oude gashouder moest een evenementenhal en danszaal worden; hét Rotterdamse antwoord op de Heineken Music Hall. Maar een financier trok zich terug.

Quote

Een financier trok zich terug en toen werd het voor ons te riskant om door te gaan

Willem Slager
Volledig scherm
De Ferro Dome wordt opgebouwd voor een feest. © Archieffoto Jan de Groen

De David Hart Group (DHG) laat weten dat ze is gestopt met de ontwikkeling van een groot podium en evenementenhal in Rotterdam-West. DHG had grootse plannen met de lichtblauwe gashouder van de oude Ferro-fabriek, maar het vastgoed is inmiddels weer terug in handen van het Havenbedrijf.

Het lukte niet om met het Amsterdamse UDC, bekend van evenementen als Dance Valley, een 15-jarig huurcontract af te sluiten, zoals de bedoeling was. ,,Een financier trok zich terug en toen werd het voor ons te riskant om door te gaan. We zouden zelf tussen de 5 à 10 miljoen euro investeren, dus we hadden meer zekerheden nodig wat betreft het huurcontract,'' zegt Willem Slager, commercieel directeur van DHG. ,,Jammer, want alles was klaar om te tekenen.''

Financiers
Het is niet gelukt om nieuwe financiers te vinden. In Amsterdam was het project wel van de grond gekomen, denkt hij. ,,Rotterdam heeft de afgelopen jaren toch veel naam verloren. Artiesten gaan het liefst naar Amsterdam, want dat kennen ze,'' zegt Slager.

De plannen werden in 2014 gepresenteerd. Het moest het Rotterdamse antwoord zijn op de Heineken Music Hall. Met ruimte voor 6000 bezoekers de ideale plek voor concerten en dancefeesten. Het was bovendien een opkikker voor het Merwe- Vierhavensgebied, dat een transformatie staat te wachten. Eind 2014 werd er nog een proeffeest georganiseerd, maar daarna bleef het stil. Wel staan er binnenkort nog twee 'losse' feesten op de agenda en geeft Conny Janssen Danst in de zomer een voorstelling in de oude fabriek aan de Keileweg.

Oproep
Wat niet is, kan nog komen. Het Havenbedrijf Rotterdam laat weten dat het nog steeds de bedoeling is dat het ronde gebouw een 'evenementenlocatie' wordt. ,,Samen met de gemeente komen we binnenkort met een oproep om plannen te ontwikkelen voor dit gebouw,'' aldus voorlichter Sjaak Poppe.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam