Jonge zeearenden in het nest op de Hellegatsplaten.
Volledig scherm
PREMIUM
Jonge zeearenden in het nest op de Hellegatsplaten. © Pepijn Calle

De grootste roofvogel van Europa voelt zich thuis in onze regio: ‘Ik heb ze regelmatig boven mijn tuin’

De spectaculaire zeearend is een vaste bewoner van Zuid-Holland geworden. Rond Hellevoetsluis en bij de Hellegatsplaten op Goeree-Overflakkee zijn de grootste roofvogels van het land dagelijks te zien.

Boven de bomen stijgt een vogel op. ,,Kijk daar gaat-ie”, zegt Dirk van Straalen, met zijn verrekijker voor zijn ogen. ,,Waarschijnlijk het mannetje. Die zijn wat kleiner. Het vrouwtje blijft nu permanent op het nest.” Ergens in een boom op de Hellegatsplaten, een paar honderd meter verderop, verzorgt een zeearendenpaar sinds eind april een nest met jongen. Hoeveel het er zijn, is niet duidelijk. ,,Meestal één of twee. We weten het niet, want het nest is niet te zien.” Dirk van Straalen is voorzitter van de werkgroep Zeearend Nederland, een groep liefhebbers die onderzoek doet naar de roofvogels.

 1. Vroesenpark, Roel Langerakpark en Dakpark gaan per direct ’s avonds en ’s nachts op slot

  Vroesen­park, Roel Langerak­park en Dakpark gaan per direct ’s avonds en ’s nachts op slot

  Het Vroesenpark, Roel Langerakpark en het Dakpark in Rotterdam gaan vanaf vandaag 's avond en 's nachts dicht vanwege de drukte en ongeregeldheden van zaterdagavond. Tussen 21.00 tot 07.00 uur mag niemand in deze parken komen. Dat heeft burgemeester Aboutaleb besloten in zijn rol als voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Volgens de woordvoerder van Aboutaleb gaat de politie controleren of de toegangsverboden niet worden overtreden.
 2. Ongelooflijk: 1,9 miljoen voor medicijn zieke Jayme (1) is binnen! ‘We zijn zo dankbaar’
  Update/video

  Ongeloof­lijk: 1,9 miljoen voor medicijn zieke Jayme (1) is binnen! ‘We zijn zo dankbaar’

  De benodigde 1,9 miljoen om de zieke Jayme van Pelt (1) te helpen, is sinds vanochtend binnen. Het jochie lijdt aan de dodelijke spierziekte SMA type 1, waarbij zijn spieren langzaam uitvallen. Met het geld voor het duurste medicijn ter wereld kan Jayme eindelijk worden behandeld. Dit moet voorkomen dat hij overlijdt. ,,We zijn zo dankbaar’’, reageren oma Ellen van Pelt en de andere leden van Team Jayme.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam