Volledig scherm
Zanger Jordy Dijkshoorn van De Likt komt met het gezegde ‘Dat zou de kapsalon nog niet halen’. © Marcel Wagenaar

De Likt wil in Van Dale met zelfverzonnen gezegde over kapsalon

‘Dat zou de kapsalon nog niet halen’. De zelfverzonnen uitdrukking van de Rotterdamse hiphopband De Likt klinkt misschien nog niet bekend in de oren, maar dat moet ‘ie wel worden. Wat betreft de Rotterdammers verdient het gezegde nog dit jaar een plek in het uitdrukkingenwoordenboek Van Dale. 

In de zin speelt de kapsalon, een Rotterdamse uitvinding, een prominente rol. Logisch, vinden de bandleden. Want ze gebruiken de zin om aan te geven hoe goed ze het onderwerp vinden waarover ze praten. ,,De kapsalon staat meestal niet bekend om ingrediënten met de hoogste kwaliteit’’, zegt zanger Jordy Dijkshoorn. Als de uitdrukking ‘de kapsalon nog niet zou halen’ wordt gebruikt, zegt dat dus niet veel goeds over de kwaliteit van het gespreksonderwerp, aldus de voorman. 

(Tekst gaat verder onder de video): 

Maar wie bepaalt of een uitdrukking officieel wordt opgenomen in de Nederlandse taal? Om daar achter te komen, ging De Likt na welke stappen er moeten worden doorlopen om ‘Dat zou de kapsalon nog niet halen’ erkend te krijgen.

Zijn zoektocht is onderdeel van het landelijke publieksonderzoek ‘Maak dat de kat wijs’ van de Rijksuniversiteit Groningen. Met het onderzoek proberen de wetenschappers de kennis en het gebruik van Nederlandse uitdrukkingen in kaart te brengen. 

Wie ook nog een leuke uitdrukking heeft die officieel moet worden opgenomen in de Nederlandse taal, kan hem hier kwijt. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam