Volledig scherm
PREMIUM
De stikstofcrisis treft de bouw van enkele duizenden woningen en bedrijven in de Rotterdamse regio, máár in de meeste gevallen gaat het om uitstel en niet om afstel. © ANP

De meeste bouwprojecten in de Rotterdamse regio gaan door, ondanks de stikstofcrisis

De stikstofcrisis treft de bouw van enkele duizenden woningen en bedrijven in de Rotterdamse regio, máár in de meeste gevallen gaat het om uitstel en niet om afstel. Slechts een enkele keer sneuvelt een bouwproject.

Volledig scherm
VVD-wethouder Bas Kurvers. © Prisca Visser

Dat blijkt uit een rondgang van deze krant langs de gemeenten. Daarbij is zo nodig een beroep gedaan op de Wob, de Wet openbaarheid van bestuur.

,,We kunnen doorgaan’’, zegt de Rotterdamse wethouder Bas Kurvers (bouwen, VVD). Rotterdam is in aantallen groot slachtoffer van de stikstofcrisis. De stad heeft het ambitieuze plan om de komende jaren 18.000 woningen erbij te bouwen. Zo’n 80 procent gaat sowieso door, zegt Kurvers nu.

Voor de overige 20 procent is in ieder geval de vergunningprocedure langer. In sommige gevallen zijn extra milieumaatregelen nodig. ,,Wij verwachten dat een belangrijk deel van die projecten alsnog doorgaat. Dat is goed nieuws, want we dachten even dat er niets meer gebouwd kon worden. Daar is geen sprake van. De kans dat een project helemaal niet doorgaat, acht ik nu heel klein.’’

Quote

De kans dat een project helemaal niet doorgaat, acht ik nu heel klein

Bas Kurvers, Wethouder Rotterdam (bouwen, VVD)

Hetzelfde beeld rijst op bij de andere gemeenten in de Rotterdamse regio. Na nog eens kritisch naar de plannen te hebben gekeken, durven de meeste wel de bouwvergunningen af te geven. Soms gebeurt dat met een aanvullende milieueis.

Wat betreft die aanvullende milieumaatregelen noemt Kurvers dat aannemers nieuwe, milieuvriendelijke machines moeten gebruiken. ,,Met roetfilters.’’

Berekeningen

De vergunningprocedures duren langer bij bouwplannen in de buurt van natuurgebieden. Daar zijn in ieder geval extra berekeningen nodig om de gevolgen van de vervuiling voor de omgeving in kaart te brengen. Met name kustdorpen als Oostvoorne, Rockanje en Hoek van Holland zijn plaatsen waar ambtenaren nu meer werk hebben. Mogelijk zullen daar de extra milieumaatregelen nodig zijn, net als in de Rotterdamse haven. In de grootste haven van Europa zijn nu 34 bouwprojecten belemmerd. Rond de haven ligt beschermde kustnatuur die uiterst gevoelig is voor stikstof.

Het ‘spannendste’ bouwproject is volgens Kurvers het plan voor 150 woningen aan de Langeweg in Hoek van Holland.

Lees hier verder de reconstructie over de stikstofcrisis in de Rotterdamse regio. Wat doet de PAS-uitspraak met de andere gemeenten en met de haven?

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam