Volledig scherm
De demonstratie voor een beter nachtleven, vorig jaar februari, op het Stadhuisplein in Rotterdam. © Frank de Roo

De ‘nachtvlinders’ van N8W8 willen de Rotterdamse nacht laten leven

Een bruisend, cultureel divers Rotterdams nachtleven waarin iedereen zich prettig voelt. Voor minder doet de nieuwe stichting N8W8 R’dam het niet. Dit gezelschap van drie ‘nachtvlinders’ presenteerde vanavond zijn ideeën om dit voor elkaar te krijgen.  

N8W8 R’dam komt voort uit de demonstratie ‘Opstaan voor de nacht’, die in februari vorig jaar enkele honderden mensen naar het Stadhuisplein lokte om het stadsbestuur aan te jagen met een beter uitgaansbeleid te komen. De nachthoreca was in hun optiek ernstig aan het verschralen. Shirin Mirachor van club/bar Mono aan de Vijverhofstraat, Merano Kalpoe van Klauw Collective en ‘betrokken Rotterdammer’ Thys Boer willen een onafhankelijk adviesorgaan zijn ter verbetering van het nachtleven.

Daarbij erkent N8W8 dat het nachtleven ook negatieve aspecten kent: overlast voor omwonenden, drank- en drugsmisbruik en grensoverschrijdend gedrag. ‘Wij zetten ons dan ook in voor meer en betere sturing van het nachtleven’, meldt het vanavond gepresenteerde visiedocument van de stichting. ‘In het nachtleven liggen nog kansen om de stad haar nieuw verwonnen positie als aantrekkelijke woon- en werkstad te verstevigen.’

Spreiding

Zo zou de gemeente locaties beschikbaar moeten stellen voor culturele broedplaatsen waar (jong) talent de kans krijgt zich te ontwikkelen. Verder dienen horecavergunningen vernieuwd en versoepeld te worden. Spreiding over de hele stad van kleine, middelgrote en grote nachtvoorzieningen die verschillende doelgroepen bedienen, is bij dit alles een must.

Daarnaast wil de nieuwe stichting twee symposia organiseren. In oktober bijvoorbeeld over veiligheid en gezondheid in het uitgaansleven. 

Meer informatie op de website n8w8rdam.nl.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam