Volledig scherm
Het verkeer raast over de nieuwe A4. © anp

'De nieuwe A4 is nu al een racebaan'

De nieuwe A4 tussen Delft en Schiedam, die sinds vrijdag open is, wordt nu al betiteld als 'racebaan'. Zo worden weggebruikers die zich wel aan de maximumsnelheid van 100 kilometer per uur houden, aan alle kanten ingehaald.

Volledig scherm
© Archieffoto AD
Quote

Als Rijkswater­staat de politie niet gaat vragen te handhaven, zullen we toch op een trajectcon­tro­le aandringen

John Witjes

John Witjes, voorzitter van de Stichting Batavier, peilde afgelopen weekend op verschillende tijdstippen het verkeer op de omstreden rijksweg. ,,Die snelheid van 100 kilometer wordt voortdurend overschreden'', is zijn waarneming.

Stichting Batavier bewaakt alle afspraken die zijn gemaakt rondom de aanleg van de A4. ,,Als Rijkswaterstaat de politie niet gaat vragen te handhaven, zullen we toch op een trajectcontrole aandringen. Dat is dan de enige manier waarop je de snelheid onder controle houdt.''

Klachten
Rijkswaterstaat zegt in een reactie nog geen klachten te hebben ontvangen. ,,Maar als die er komen, vragen wij uiteraard de politie te handhaven'', aldus een woordvoerster.

De politie, laat bij monde van een voorlichter weten, nog niet in actie te zijn gekomen. ,,Maar wij handhaven waar nodig, dus ook op de nieuwe A4. Hoewel de weg net open is, willen wij ook op dit stukje de veiligheid waarborgen. Als er dus klachten komen, dan staan wij er.''

Watervergunning
De weg ging vrijdag open nadat het Hoogheemraadschap van Delfland een watervergunning verstrekte voor het veel meer wegpompen van extra grondwater dan aanvankelijk de bedoeling was. Dit is nodig om de tunnel droog te houden.

De Tweede Kamer wil dat minister Schultz haar inspectie laat onderzoeken of er niet meer nodig was geweest dan alleen een watervergunning op basis van de Waterwet; namelijk een lozingsvergunning op basis van de Wet milieubeheer.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Rotterdam