Volledig scherm
© Boom Uitgeverij

‘De PvdA’ers gingen het ruwst met elkaar om’

Hoe kijken Rotterdamse bestuurders zelf terug op hun werk? Sjef van de Poel zocht in opdracht van de gemeente 36 oud-wethouders, burgemeesters en griffiers op om dat te vragen. Vanaf morgen ligt het boek Bevlogen Bestuurders in de winkel. Het biedt een kijkje achter de schermen van het stadhuis, tussen 1966 en 2006.

Veertig jaar wethouders, dan was er vast iemand die nog heel veel spijt ergens van heeft?

,,Echt spijt niet. Maar er zijn wel twee rode meerderheidscolleges in Rotterdam geweest, waarin de PvdA het alleen voor het zeggen had. Van 1974 tot 1982. Achteraf zeggen sommige wethouders uit die tijd nu: dat ging te ver, één partij die zo lang de dienst uitmaakte, we hadden er eerder mee moeten stoppen.’’

Was het niet ook wat lang geleden voor sommige oud-bestuurders?

,,Nou, ik had wel vijf boeken kunnen vullen met wat iedereen nog wist. Ik heb ze van tevoren wel een geheugensteuntje gegeven. Op basis van de jaarboekjes van de gemeente heb ik iedereen een brief gestuurd met de belangrijkste onderwerpen uit zijn of haar collegeperiode. Uiteindelijk heb ik gefocust op de vraag hoe wethouders uit één college met elkaar samenwerkten.’’

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
Sjef van de Poel © Privé foto

En?

De rode draad is dat ze collegiaal met elkaar omgingen, maar dat het er ook stevig aan toe kon gaan. Je zou denken dat het voor die PvdA-colleges lekker makkelijk was, iedereen van dezelfde partij. Maar die gingen misschien wel het ruwst met elkaar om.

U heeft het eerste Leefbaar-college nog net meegepikt. Wat zag u daar?

Een duidelijke trendbreuk. Het was het eerste college sinds heel lange tijd waar de PvdA niet aan meedeed. Het ging totaal anders. Deze wethouders waren allemaal nieuw, ze hadden geen beeld van hoe het werkte in een gemeente. In die veertig jaar zijn er maar iets van vijf wethouders afgetreden, twee van hen waren Leefbaar-wethouders. Maar ondanks die onervarenheid hebben ze wel veel bereikt. En Leefbaar heeft zakelijk besturen geïntroduceerd, met afrekenbare targets. Ook een grote trendbreuk.

Het lijkt een boek voor fijnproevers, klopt dat?

Het is serieus, maar met een glimlach. Al moet je misschien wel iets vaker glimlachen als je de Rotterdamse politiek van dichtbij hebt meegemaakt. Een van de meelezers noemde het zelfs een spannend jongensboek.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

  • Tuurlijk, jaartje vertraging is geen probleem (19%)
  • Nou ben ik toch wel gaan twijfelen (11%)
  • Nee, ze trekken aan een dood paard (70%)
1247 stemmen