Volledig scherm
Geert Wilders (PVV). © ANP

De PVV komt, maar verder blijft het stil

Geert Wilders herhaalde zaterdag in deze krant dat de PVV komende gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam 'absoluut' mee gaat doen. Maar verder blijft het stil, terwijl de campagne van concurrent Leefbaar Rotterdam al in volle gang is. De deadline nadert rap.

Volledig scherm
Norbert Swaneveld © Gratis

Nee, niet Norbert Swaneveld. Hij gaat pas na de verkiezingen eens rustig kijken of hij nog zin heeft in een andere partij dan Leefbaar. En Marjan Gonsalvez 'bemoeit zich helemaal niet meer met de politiek'. Ze verzorgt nu Spaanse asielhonden. ,,Ik hoor de roddels'', zegt ze, ,,maar ik weet niet waar ze vandaan komen.''

Beiden zijn Leefbaar-afvalligen uit de gebiedscommissie IJsselmonde. Zij zouden de aangewezen personen zijn voor een plekje op de Rotterdamse PVV-lijst, aldus het geruchtencircuit. Desgevraagd ontkennen ze stellig het nieuwe Rotterdamse front van Wilders te vormen.

Wie wel? De PVV kondigde in april dit jaar aan mee te zullen doen aan de Rotterdamse gemeenteraadsverkiezingen. Maar daarna bleef het stil, een enkele tweet van Wilders uitgezonderd: 'Rotterdam heeft behoefte aan eindelijk weer een keihard geluid. Tegen de islamisering van de stad, tegen Denk. Alleen de PVV kan dat.'

Volledig scherm
Jeffrey Rijken © gratis

Of Wilders misschien toch afziet van een deelname in Rotterdam, zoals hij eerder heeft gedaan? Aan die stille hoop van Leefbaar Rotterdam maakte hij dit weekend een einde. De PVV doet in Rotterdam 'absoluut' mee, zei hij. ,,Leefbaar Rotterdam is ingedut en ingekapseld. Het is tijd voor een steviger geluid. We zijn volop bezig met de lijsten. Uiterlijk januari maken we meer bekend.''

Een PVV-sympathisant uit Spijkenisse vertelde eerder in deze krant anoniem hoe het eraan toegaat bij de selectieprocedure voor kandidaten. Ze worden afzonderlijk van elkaar getraind, kennen elkaar niet en hebben een zwijgplicht. Hij stelt dat een provinciaal bestuurder zich bemoeit met de Zuid-Hollandse kandidaten. Maar uiteindelijk is het Wilders die beslist: ja of nee.

Volledig scherm
Barry Madlener © ANP

Zuid-Holland telt zeven PVV-Statenleden. De enige uit Rotterdam is Jeffrey Rijken. Hij houdt zich op de vlakte of hij zich met gemeentepolitiek gaat bemoeien. ,,Ik ontken of bevestig niks. Je zult tot begin februari moeten wachten.''

Een andere partijgenoot met een Rotterdamse achtergrond is Kamerlid Barry Madlener. Hij laat weten niet in de running te zijn. Het oud Leefbaar-raadslid, woonachtig in Rockanje, houdt zich niet 'actief' bezig met Rotterdam.

Concurrent

Partijen moeten uiterlijk 27 december laten weten of ze meedoen met de verkiezingen. Op 5 februari moeten meedingende partijen hun kandidatenlijst hebben ingeleverd: de dag der Kandidaatstelling. Ook Leefbaar wacht tot die datum om de gemeenteraadsleden voor de komende periode bekend te maken. Uit strategische overwegingen, bevestigen partijleden. Dat belemmert teleurgestelde leden over te lopen naar de concurrent.

Verder is het afwachten. Vicky Maeijer, Tweede Kamerlid voor de PVV, lichtte in september nog een tipje van de sluier op. 'Mooie bijeenkomst gehad met kandidaten PVV Rotterdam!', schreef ze op Twitter. Maar helemaal tevreden met de oogst was ze blijkbaar niet. 'Ook kandidaat worden?' vroeg ze in het tweede deel van haar tweet.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Wat vinden jullie van het nieuwe ontwerp van het Feyenoordstadion?

Wat vinden jullie van het nieuwe ontwerp van het Feyenoordstadion?

  • Wow, dit is te gek! (68%)
  • Is dit alles...? Valt een beetje tegen (17%)
  • Het heeft inderdaad veel weg van de Kuip (15%)
28725 stemmen