Volledig scherm
PREMIUM
Brugwachter Annie Krooswijk bij haar grote liefde: de Erasmusbrug. © Jan de Groen

De stille krachten van de brug

Jubileum ErasmusbrugDe Erasmusbrug is zondag jarig en dat moet worden ge­vierd. Met een ode aan de specialisten die ervoor zorgen dat de 20-jarige oeverver­binding in Rotterdam spic en span blijft. Een rondje langs deze stille krachten.

De klusjesman
Er zijn maar weinig klussen op de Erasmusbrug die manusje-van-alles Sjors Ferreira Ribeiro (52) niet kan behappen. Zwervers wegjagen uit een ruimte onder de zuidelijke oprit, storingen verhelpen, de hydraulische installaties aan de praat houden. Of zorgen dat na heftige regenval de keldervloer weer droog wordt gemaakt. ,,Het gebeurt wel eens dat de pompen het laten afweten, en dan zorg ik ervoor dat dit probleem wordt opgelost. Als het gevaarlijk wordt, dan hanteer ik de noodpompen zelf’’, legt hij uit.
En als er iemand vast komt te zitten in de lift in de pyloon, dan draaft hij op om die collega-in-nood te bevrijden. ,,Daar heb ik zelfs een speciale cursus voor gehad.’’

Volledig scherm
Ook voor een karweitje in de nok draait Ferreira Ribeiro zijn hand niet om. © Jan de Groen

Bijna niets is recht aan de statige Erasmusbrug. Vrijwel geen hoek van 90 graden te bekennen. Zelfs de klep is een gevalletje apart en heeft de vorm van een paralellogram - een rechthoek die lijkt om te vallen. En die bijzondere uitvoering van stadsbrug nummer één betekent nogal wat voor het onderhoud van deze stalen constructie tussen noord en zuid, zegt Helmer Heijden (31), beheerder van de Erasmusbrug.

,,Dat afwijkende ontwerp van de onderdelen is zover doorgevoerd, dat zelfs de kapjes van de rode seinlichten zijn afgeschuind'', legt hij uit. ,,Datzelfde geldt voor de slagboomkastjes. Als er eentje beschadigd raakt, kun je niet zomaar een standaard plaat bestellen. Die moet speciaal voor ons worden gemaakt.''

Elke dag is een heel legertje medewerkers van de gemeente Rotterdam en ingehuurde specialisten in de weer om de Zwaan in de lucht te houden. Ze schonen het kunstwerk van stadse zooi die in alle hoeken en gaten waait, zorgen ervoor dat alle bewegende delen goed gesmeerd blijven en repareren allerlei kleine en grote technische ongemakken.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

  • Tuurlijk, jaartje vertraging is geen probleem (23%)
  • Nou ben ik toch wel gaan twijfelen (14%)
  • Nee, ze trekken aan een dood paard (63%)
5758 stemmen