Volledig scherm
© ANP

De vos trekt Rotterdam binnen

De Rotterdamse Sonja Oosterbaan is ten einde raad. Sinds twee jaar sluipen er vossen door de tuin van haar woning aan de Ringvaartweg in Prinsenland. Haar eenden werden al vermoord en vorige week werd haar bejaarde chihuahua Timmy bijna gepakt.

Slapeloze nachten heeft Sonja sinds ze de oude Timmy op klaarlichte dag naar buiten wil doen en plots oog in oog staat met twee vossen. 'Ik weet al heel lang dat hier vossen zitten, maar sinds kort zijn ze zo brutaal dat ze ook overdag rondsluipen. Als ik de vossen niet had gezien en mijn hondje naar buiten had gedaan was hij zeker gepakt. Een vos ziet hem als een konijn. Ik durf Timmy echt niet meer naar buiten te laten,' vertelt ze vandaag in het AD/Rotterdams Dagblad.

Gruwelijk
Het 'vossenprobleem' begint twee jaar geleden, als Sonja haar muskuseenden, die ze zelf heeft grootgebracht en die in haar tuin wonen, aantreft met afgerukte koppen en opengereten lijfjes. 'Het was gruwelijk om te zien, maar ik had toen nog geen idee dat dit het werk was van een vos.'

Wanneer haar buurman later vertelt dat hij vossen in zijn tuin heeft zien lopen, vallen de puzzelstukjes op zijn plaats. Wanneer Oosterbaan rondvraagt in haar buurt, blijkt dat nog meer 'loslopende' beesten zijn vermoord: kippen zijn onthoofd en konijntjes en duiven zijn verdwenen.

Waarschuwen
Omdat gemeente en natuurorganisaties het probleem niet erkennen en mensen niet waarschuwen, ziet Sonja dat als haar taak. 'Laat er geen misverstand over bestaan: ik ben gek op álle dieren en vossen zijn prachtige beesten, maar ze zijn wel gevaarlijk voor mens en huisdier.'

  1. Van alleenstaande vader naar ‘de man van die donatie’: hoe gaat het nu met Papa Jay?
    PREMIUM

    Van alleen­staan­de vader naar ‘de man van die donatie’: hoe gaat het nu met Papa Jay?

    Van de liefdevolle alleenstaande vader van vijf, naar ‘de man van die donatie’. De 37-jarige Rotterdammer Jay Lopez, liefkozend Papa Jay genoemd, kreeg vorig jaar een cheque van ruim 94.000 euro overhandigd door een fan van het tv-programma Een Huis Vol. Dat leverde niet alleen financiële rust, maar ook veel jaloerse blikken en afgunst op. Toch is híj niets veranderd. Papa Jay predikt nog altijd (zelf)liefde, dankbaarheid en zelfstandigheid.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam