Volledig scherm
Walter van de Velde (51) heeft 32 jaar werkervaring in winkels, kwam vorig jaar op straat te staan en komt maar niet aan de baan. © Sanne Donders

De winkelbranche bloeit weer op, maar niet iedereen profiteert mee

Winkels zoeken wanhopig nieuw personeel. Maar niet alle kandidaten blijken interessant.

Quote

Ik pas zogenaamd niet in het plaatje, maar ik ben natuurlijk gewoon te oud

Walter van de Velde (51)

Walter van de Velde rolde altijd van de ene baan in de andere, tot vorig jaar. Na dertien jaar werken bij een jeanswinkel aan de Korte Lijnbaan stond de 51-jarige Rotterdammer na een reorganisatie plotseling op straat. ,,Iedereen van boven de 40 is eruit gewerkt'', vertelt hij.

Bij het UWV waren ze onder de indruk van zijn cv. Iemand met 32 jaar onafgebroken werkervaring komen ze niet vaak tegen. Maar na tientallen brieven weet Van de Velde dat kledingwinkels niet op hem wachten. ,,Vaak krijg je niet eens antwoord. Als dat wel zo is, pas je 'niet in het plaatje'. Maar ik ben natuurlijk gewoon te oud.''

Van de Velde merkt er niets van dat winkels de nieuwe banenmagneten van de regio Rotterdam zijn. De verkoper stuurt zijn sollicitaties inmiddels naar andere branches, zoals hotels en horeca. ,,Iets in de verzorging zou me ook wel liggen. En ik denk er ook over na om zelf iets te beginnen. Ooit komt het weer goed.''

Somber

Rianne Verzijden (27) uit Rozenburg zou hetzelfde willen zeggen, maar de werkelijkheid stemt somber. Ze behaalde haar papieren voor winkelchef en deed zeven jaar winkelervaring op. Tot ze reuma kreeg. ,,Maar ik kan vijftien uur per week in een winkel werken, bijvoorbeeld achter de kassa.''

De afgelopen jaren reageerde Verzijlen op iedere winkelvacature die ze tegenkwam, maar het antwoord was altijd eender: u past niet in ons profiel. ,,Ze zoeken personeel dat tien jaar jonger is dan ik, dat is de helft goedkoper'', zegt ze.

Inmiddels werkt ze tien uur per week als koerier voor een stomerij. Reageren op vacatures voor winkelpersoneel doet ze niet meer, ze heeft de moed opgegeven.

De opleving van de winkelbranche is wel goed nieuws voor de opleidingen. De roc's kampten de afgelopen jaren met een tekort aan stageplaatsen, leerlingen kwamen in problemen doordat ze vanwege het bankroet van ketens hun stage moesten afbreken.

Dat is inmiddels anders. Zowel Zadkine als Albeda College merkt dat winkels hard op zoek zijn naar stagiairs en medewerkers. ,,De vraag is groter dan onze uitstroom van leerlingen", zegt Frans Verbraak van het Albeda.

Suleyman Adamcil (18) liep stage bij Actiesport toen die keten failliet ging. Nu heeft de derdejaars student Ondernemer Detailhandel moeiteloos een nieuwe leerbaan gevonden, bij feestwinkel Party Colors op de Beijerlandse-laan. ,,Hier kan ik oefenen met leidinggeven", zegt hij. ,,Uiteindelijk wil ik een eigen onderneming. Of dat een winkel is? Dat weet ik nog niet!"

Eigenares Ingrid Mulder is blij met haar stagiairs. Ze helpt ze graag vooruit en vaak heeft ze er zelf ook wat aan. ,,Er zitten heel goede tussen. Ik heb al vier oud-stagiairs in vaste dienst."

(verhaal gaat verder onder foto)

Volledig scherm
Voor mbo-leerling Suleyman Adamcil liggen de stageplekken, en als hij zijn best doet ook banen, voor het oprapen. © Sanne Donders

Werklozen

De vraag naar personeel is op dit moment zo groot dat winkels een beroep doen op het UWV. Kledingketen TK Maxx bijvoorbeeld, dat binnenkort een tweede vestiging opent in Rotterdam, gaat werklozen opleiden tot verkoper.

Verbraak van het Albeda is niet bang voor deflatie van het vak waarvoor zijn studenten worden opgeleid. ,,Kwaliteit betaalt zich altijd uit. Onze studenten worden voorbereid op de veranderende markt. Ze leren ook over internationale handel, marketing en logistiek. En er is veel aandacht voor klantvriendelijkheid."

Verbraak pleit zelfs voor meer studenten vanuit het UWV, die dan één dag per week naar school gaan en vier dagen in de winkel staan. ,,Die trajecten zijn ook geschikt voor mensen die wat ouder zijn. Zij starten dan met een diploma in een nieuwe branche."

Speciale cursussen voor ouder winkelpersoneel

Voor ouder winkelpersoneel dat werkloos is geworden en een nieuwe baan zoekt, introduceert het UWV een speciaal cursusprogramma. ,,Deze groep heeft jaren niet hoeven solliciteren, weet niet hoe een cv er nu uit moet zien en hoe je je het beste presenteert’’, zegt districtsmanager Monique Genevace van het UWV Werkbedrijf Rijnmond.

Het allerbelangrijkste is herwinnen van zelfvertrouwen. ,,Ze zullen niet meer in alle winkels aan de slag kunnen, maar er zijn zaken waar 50-plussers een pre zijn. Denk aan winkels die het moeten hebben van deskundige en vertrouwenwekkende medewerkers.’’ Genevace noemt winkels in medische hulpmiddelen, opticiëns en kantoorboekhandels.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam