Volledig scherm
© AD/Sanne Donders

Debora (27) wanhopig na mislukte 'Groupon-tatoeage'

Op haar buik hadden een prachtige lotus en haar naam in het Arabisch moeten staan. Maar in plaats daarvan zit de 27-jarige Debora Zuur uit Rotterdam met een 'verminkte' huid. Haar gloednieuwe tattoo is met bibberige hand gezet, haar naam is fout gespeld, de tatoeëerder liet de pen op haar buik vallen en tot overmaat van ramp zit ze thuis in afwachting van een hiv-test. 'Ik heb slapeloze nachten.'

Volledig scherm
Debora: 'Ik heb slapeloze nachten.' © AD/Sanne Donders

Helemaal blij was Debora met het cadeautje van haar collega. Voor haar 27ste verjaardag kreeg ze een bon om een tattoo te laten zetten bij Nova Rotterdam, een kapsalon met tattooshop in het hartje van de stad. Twee uur tatoeëren voor 89 euro. Een koopje, dacht ze nog.

Deodorantroller
Om het zekere voor het onzekere te nemen, checkte Debora de ervaring van de artiest. Drie jaar, was zijn antwoord. 'Dus ik dacht dat het wel goed zat.' Vorige week zaterdag was de grote dag. Eenmaal binnen bekroop haar een onaangenaam gevoel. 'Normaal wordt de afbeelding met een stift op je lichaam getekend. Maar hij pakte een wit papiertje met de tekening, legde dat op mijn buik en ging er met een deodorantroller overheen om het patroon op mijn lijf te krijgen.' Bovendien voelde Debora nauwelijks pijn ('normaal ga ik door de grond') en de tatoeëerder moest zes keer over de plek heen om een lijntje te krijgen en hij verwijderde bloeddruppels met een vochtig doekje, alcohol kwam er niet aan te pas.

Door het gewrijf verdween slechts de tekenlijn. Met alle gevolgen van dien. De hoekige blaadjes van de lotus zijn rond geworden, buiten de bloem zijn uitschieters en de eerste letter van haar naam staan veel te ver van de overige letters. Op een zeker moment liet de tatoeëerder ook nog zijn pen vallen, precies met de punt in Debora's buik, een zwarte stip achterlatend.

Groupon
Toch bleef ze liggen. 'Ik kwam via Groupon bij deze shop. Misschien naïef, maar je gaat er vanuit dat het dan in orde is.' Bovendien hingen de benodigde hygiënecertificaten in de ruimte. Pas halverwege sloeg de schrik toe. Debora mocht het resultaat tot dusver bekijken. 'Ik dacht: wow, dit is wel echt heel erg. Hij had er zelf maar iets van gemaakt, uit de losse pols. Het was helemaal niet wat ik wilde.' Nog voordat de tattoo af was, vluchtte ze de zaak uit.

Nova Rotterdam betreurt het dat Debora niet aan de bel trok. De shop zegt met twee tatoeëerders te werken die al jaren ervaring hebben. Hoewel de zaak pas sinds januari een vergunning heeft, zetten de twee artiesten ook in het buitenland al tattoos.

De winkel nodigt Debora uit om samen naar een oplossing te zoeken. Nova Rotterdam benadrukt ook vele klanten tevreden de shop te hebben zien verlaten. Om meer persoonlijke drama's te voorkomen, stapte Debora op Groupon af. Pas toen radiozender FunX tussenbeide kwam, ondernam het internetbedrijf actie. 'We vinden het echt heel vervelend en betalen de schade,' zegt een woordvoerder. Bovendien kunnen cadeaubonnen bij tattooshops tijdelijk niet worden gekocht. Groupon onderzoekt eerst hoe herhaling valt te voorkomen.

Hiv
Maar daarmee is voor Debora de kous niet af. De Rotterdamse vreest dat de naald niet steriel was en is bang het hiv-virus te hebben opgelopen. 'Ik heb er slapeloze nachten van. Het zal me toch niet gebeuren dat ik ineens ziek ben.' Gisteren moest ze naar de GGD om vaccinaties te halen tegen hepatitis. Daarop onderwierp de gezondheidsdienst de tattooshop direct aan een controle. Deze week beslist de GGD of Nova Rotterdam zijn vergunning behoudt.

'Opknappen'
AD.nl heeft inmiddels een telefoontje binnengekregen van tatoeërder Tony van Tattoo- en Piercing-studio Queen of Rings in Rotterdam. Hij biedt, namens Queen of Rings, aan de mislukte tatoeage van Debora kosteloos 'op te knappen'. Bij de shop aan het Eendrachtsplein kan de tatoeage worden verwijderd, middels een laser, waarna een nieuwe huidversiering kan worden aangebracht. AD.nl heeft Debora nog niet gesproken. Mocht ze op Tony's aanbod ingaan, dan zijn wij er uiteraard bij.


In samenwerking met indebuurt Rotterdam