Volledig scherm
Regisseur Ricky Rijneke (links) instrueert hoofdrolspeelster Orsi Tóth tijdens de opnames van Silent Ones in de Rotterdamse Waalhaven. © Rotterdam Films

Debuutfilm Rijneke in première in Rotterdam

Met Silent Ones reisde de Rotterdamse filmmaakster Ricky Rijneke de afgelopen maanden de halve wereld af. De surrealistische arthousefilm is vanaf vandaag eindelijk in Rotterdam te zien. ,,Ik maak slow cinema.''

Volledig scherm
Still uit Silent Ones. © Rotterdam Films
Quote

Onze innerlijke wereld fascineert me. Ik probeer de geestestoe­stand van de vrouw te schetsen. Niet met woorden, maar in de eerste plaats met beelden betreed ik een andere wereld.

Ricky Rijneke

Onder de vooroorlogse kroonluchters van Hotel Central spreekt een wat duister gezelschap aan een tafel een taal van de Balkan. Wat zou het prachtig zijn te filmen in deze karakteristieke lobby, merkt de Rotterdamse regisseur Ricky Rijneke op. Maar als het er al van komt, zal haar camera niet snel op deze plek draaien.

Rijneke (33) schrijft aan twee scenario's die op zijn vroegst in 2016 tot een nieuwe productie zullen leiden. Filmen is een kwestie van lange adem, weet Rijneke na het maken van Silent Ones.

Zwerftocht
De film werd afgelopen januari voor het eerst getoond tijdens het Rotterdams Filmfestival, na een voorbereidingstijd van drie jaar. ,,Silent Ones achtervolgt me nu dus al bijna vier jaar,'' zegt Rijneke aan de vooravond van de bioscooppremière. Vanaf vandaag draait de film behalve in Lantaren/Venster ook in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven in de bioscoop.

Silent Ones verhaalt over een zwerftocht van de jonge Oost-Europese vrouw Csilla (gespeeld door de Hongaarse Orsi Tóth) en haar jonge broer, een rol van het Rotterdamse jongetje Fatih Dervisoglu.

Als ze bij bewustzijn komt in een autowrak, blijkt de jongen verdwenen. Zonder een woord te zeggen, gaat de vrouw aan boord van een vrachtschip. Ze probeert haar leven achter zich te laten en naar West-Europa te vluchten. Zelfs nu haar broertje er niet meer is.

Innerlijke wereld
,,Onze innerlijke wereld fascineert me,'' zegt Rijneke. ,,Ik probeer de geestestoestand van de vrouw te schetsen. Niet met woorden, maar in de eerste plaats met beelden betreed ik een andere wereld. Na 26 draaidagen heb ik maanden besteed aan het editen. Toen viel uiteindelijk alles op zijn plaats.''

Weidse landschappen (Zeeuws-Vlaanderen) worden in de film afgewisseld met de claustrofobische sfeer van een Tsjechisch schip, dat de inmiddels overleden scout Nol Verhoeff ontdekte in de Waalhaven. Rijneke presenteerde haar film op festivals in onder meer Rio de Janeiro, Moskou en recentelijk nog in Zadar, Kroatië. In Toronto, Berlijn, Los Angeles en New York viel de film in de prijzen. 

De lof van de diverse jury's is Rijneke echter allerminst naar het hoofd gestegen. ,,Mensen vinden het fantastisch of ze vinden het niks,'' zegt Rijneke nuchter. ,,Het is een echte take it or leave it film.''

In samenwerking met indebuurt Rotterdam