Volledig scherm
© anp

Deelder burgemeester met bluf: Rotterdam poort van Europa

De Rotterdamse nachtburgemeester Jules Deelder is ter ere van zijn 70ste verjaardag voor één dag beëdigd als burgemeester. Vanmiddag kreeg hij een speciale ambtsketen omgehangen en speechte hij in de raad. ,,We moeten van ons minderwaardigheidscomplex af. Rotterdam is de belangrijkste plek van ons land, het is de poort van Europa.''

Volledig scherm
© anp
Quote

Het is een lullige kleur, dat geel. En een plein is een lege plek in de stad. Dat moet zo blijven.

Deelder over het voorstel om een kunstwerk met twee gele ballen bij CS neer te zetten
Volledig scherm
© anp

In de raadsvergadering pleitte Deelder onder meer voor vrije sluitingstijden voor horeca. Ook wil hij geen ballen voor het Centraal Station. ,,Het is een lullige kleur, dat geel. En een plein is een lege plek in de stad. Dat moet zo blijven,'' sprak hij met de speciaal voor hem gemaakte ambtsketen van kunstenaar Machmud Saebu om zijn nek.

Motie
Deelder kreeg als cadeau van D66 een motie met daarin zijn eigen woorden: 'Wat maak 't uit joh'. Daarin werd voorgesteld om, constaterende dat 'Rotterdam toch wel de mooiste stad van de wereld is' en overwegende dat 'Rotterdam voltooiing nadert, maar het altijd beter ken', de dingen in Rotterdam 'een beetje meer op zijn beloop te laten' en over te gaan op de 'orde van de nacht'. De motie werd unaniem aangenomen.

De nachtburgemeester volgt vanavond ter ere van zijn verjaardag nog een speciaal programma samen met burgemeester Aboutaleb.

Eerder stelde Aboutaleb samen met inwoners van Rotterdam een bundel met favoriet werk van Deelder samen. De bundel, Dag en Nacht, wordt vandaag ook gepresenteerd.

Volledig scherm
Het beeld van Deelder voor café Ari. © AD/Jan de Groen

Iconische schaduw
Sinds gisteravond staat de iconische schaduw van Jules Deelder (70) voor de deur van zijn stamcafé Ari aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam. Fotograaf Lenny Oosterwijk is verantwoordelijk voor het ontwerp van het beeld. Uit een van zijn Deelder-foto's is een silhouet gevormd, dat levensgroot is uitgesneden uit 4 cm dik staal. Het beeld is betaald door vrienden van de jarige dichter.

Deelder was afgelopen maandag officieel jarig. Het feestje werd toen gevierd in de Fenixloods op Katendrecht. Een groot glamourfeest werd het niet, maar dat past misschien niet in Rotterdam. Het verjaardagsfeest van Jules Deelder was meer een huiskamerpartij. Met steengoede livemuziek.Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp

In samenwerking met indebuurt Rotterdam