Volledig scherm
© anp

Deelraadslid Overschie doet aangifte tegen rector IUR

UpdateHet Rotterdamse gebiedscommissielid Latif Tali (PvdA) heeft aangifte gedaan tegen de rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) vanwege discriminatie en het zaaien van haat. Hij maakte dit bekend in het NTR-programma 1 Op Straat op Radio 1.

De Islamitische Universiteit in Rotterdam.
Volledig scherm
De Islamitische Universiteit in Rotterdam. © AD
Minister Jet Bussemaker arriveert op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad.
Volledig scherm
Minister Jet Bussemaker arriveert op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. © ANP

Aanleiding is een tweet van de rector, Ahmet Akgündüz, over de zaterdag doodgeschoten Koerdische mensenrechtenadvocaat Tahir Elçi uit Turkije. Daarin staat min of meer dat Elçi zijn dood aan zichzelf te wijten heeft.

Hatelijke dingen 
Onderwijsminister Jet Bussemaker sprak eerder dinsdag de hoop uit dat mensen aangifte doen tegen de rector vanwege diens omstreden uitspraken. Het liefst zou ze dat zelf doen maar dat kan niet, omdat ze zelf niet een benadeelde persoon is. In het vragenuurtje in de Tweede Kamer voelde de VVD haar aan de tand over de rector, die in het openbaar allerlei hatelijke dingen zegt over Koerden, Joden en homoseksuelen.

Het lid van de gebiedscommissie van het Rotterdamse stadsdeel Overschie zegt dat ook organisaties die vallen onder de FedKom, de Federatie Koerden in Nederland, en andere individuele personen aangifte hebben gedaan. Tali is zelf ook aan de FedKom verbonden.

Bussemaker vindt het optreden van de rector in strijd met de Nederlandse waarden en normen. Een rector heeft als boegbeeld wel veel academische vrijheid maar ook een grote verantwoordelijkheid, vindt ze.

Nieuwe wet
De minister heeft hem en het bestuur van de IUR hier meermaals op aangesproken maar de rector gaat gewoon door. Het vertrouwen in hem is ze kwijt. Ook het bestuur laat het volgens haar afweten. En omdat de kwaliteit op de school goed is, kan de overheid ook de accreditatie niet intrekken, zei Bussemaker.

Bussemaker werkt aan een wet waarmee ze bestuurlijk kan ingrijpen in situaties als deze. Een grote Kamermeerderheid dringt daar eveneens op aan. Bussemaker zal de wet nog dit jaar indienen en hoopt dat de Kamer die snel behandelt.

Denigrerend
Rector Ahmet Akgündüz liet zich ook denigrerend uit over de vermaarde schrijver Yasar Kemal, die onlangs overleed op 91-jarige leeftijd, ondanks een nadrukkelijke waarschuwing van de minister.

Kemal, van Koerdische oorsprong, schreef onder meer over mensenrechten. Op Facebook liet Akgündüz weten dat Kemal geen genade van god verdient. 'Ik zie geen aanleiding hem genade te wensen.' Dit leidde tot ophef in Turkse media.

De IUR staat onder verscherpt toezicht, mede vanwege eerdere 'anti-westerse' uitspraken van de rector. Zo maakte hij enkele Turks-Nederlandse kandidaten voor het Europees parlement uit voor 'landverraders'.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam