Volledig scherm
Foto ter illustratie: een oefening met een automatische externe defibrillator, ofwel AED. © anp

‘Dekkend netwerk’ AED’s tegen hartstilstand

De gemeente Rotterdam krijgt een dekkend netwerk van AED’s, de apparaten waarmee mensen met een hartstilstand geholpen kunnen worden. Dat volgt uit de motie ‘Iedere Seconde telt’, waarmee vrijwel de hele gemeenteraad gisteravond heeft ingestemd. Het voorstel was ingediend door de fracties van Leefbaar Rotterdam en D66.

De twee partijen hebben van Hartveilig Wonen en de Hartstichting begrepen dat Rotterdam met 75 AED’s een dekkend netwerk heeft met een zogenoemde kritische zes minuten-zone. Daarmee zouden jaarlijks 150 mensenlevens gered kunnen worden.

In de motie wordt gesteld dat er voor 1 oktober een plan van aanpak op tafel moet liggen. Daarna volgen de plekken waar de AED’s moeten komen. Ook moet de gemeente Rotterdam kijken naar een juiste registratie van en goede communicatie over de beschikbare apparaten.

Quote

Door het plaatsen van buitenkas­ten zijn ze wel 24 uur per dag bereikbaar

Leefbaar Rotterdam-raadslid Benvenido van Schaik

Leefbaar Rotterdam-raadslid Benvenido van Schaik heeft zich voor extra voorzieningen ingespannen. ,,Volgens de Hartstichting hangen er duizend in Rotterdam, maar veel in kantoren en overheidsgebouwen die in het weekeinde dicht zijn. Door het plaatsen van buitenkasten zijn ze wel 24 uur per dag bereikbaar.’’ Met een app erbij zouden hulpverleners in noodgevallen snel kunnen zien waar een AED hangt.

  1. Tientallen scholieren willen op vuist na afspraak via social media

    Tientallen scholieren willen op vuist na afspraak via social media

    Tientallen scholieren in Nieuwerkerk aan den IJssel zijn betrokken geraakt bij een handgemeen. Een jongen van het Comenius College dreigde te worden afgetuigd door leerlingen van één of meerdere andere scholen, maar docenten konden voorkomen dat het slachtoffer serieuze klappen kreeg. Het Comenius College (mavo, havo en vwo) meldt dat er aangifte is gedaan. ,,We nemen deze zaak hoog op en gaan het onderzoeken’’, aldus een woordvoerder van de politie.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam