Volledig scherm
PREMIUM
De Rotterdamse architect Erick van Egeraat. © Friso Keuris

Demasqué van een toparchitect

ReconstructieDe Rotterdamse architect Erick van Egeraat (60) geniet internationale naam en faam. Daarnaast leidt hij een uiterst luxueus leventje, vol pracht en praal. Toch ging zijn bureau dit jaar failliet. Hoe heeft het zover kunnen komen?

Geen commentaar. Basta!
In maart ging het architectenbureau van de befaamde Erick van Egeraat failliet. Het is zijn tweede faillissement, want in 2009 trok hij ook al de stekker uit zijn vorige kantoor EEA.
Deze krant heeft afgelopen tijd gesproken met tal van betrokkenen over de achtergronden van het laatste faillissement. Zij willen anoniem blijven, uit angst voor personele repercussies.
Ook kreeg deze krant inzage in vertrouwelijke stukken, e-mails en bankafschriften.
Van Egeraat wil, ondanks herhaaldelijk aandringen, niet reageren. Over de telefoon laat hij eenmalig weten: „Geen commentaar is geen commentaar. Basta!’’

Nog niet zo lang geleden stond de Rotterdamse toparchitect Erick van Egeraat bekend als de man die het wél voor elkaar kreeg. Geklaag over de crisis wuifde hij weg vanuit Rusland. Terwijl zijn vakbroeders bij bosjes omvielen, wist hij in Rusland grootse projecten te realiseren; villa's, winkelcentra, studiecomplexen en een voetbalstadion.

Ook in Rotterdam liet hij van zich horen. Van Egeraat had ambitieuze plannen voor de nieuwe Kuip en omgeving, en was een van de drijvende krachten achter de (mislukte) poging om de Expo 2025 naar Rotterdam te halen.

Dat succes ging niet onopgemerkt voorbij. Het Financieele Dagblad noteert in 2014 dat 'de markante architect weer helemaal terug is met zijn nieuwe bureau (designed by) Erick van Egeraat'. Terug van weggeweest inderdaad, want in 2009 ging zijn vorige kantoor nog failliet. Vooral in Rusland gaan de zaken nu goed, vertelt Van Egeraat aan de krant. ,,Russen herkennen kwaliteit en ze weten het te waarderen. Je moet ze niet de les leren, je moet ze iets geven wat ze aantrekkelijk vinden.''

Zo'n veertig medewerkers telt zijn bureau dan, dat is gevestigd in een indrukwekkend pand in het Rotterdamse Scheepvaartkwartier. Van Egeraat zelf verblijft de helft van het jaar in Moskou, waar het kantoor ook een afdeling heeft. Daar resideert hij, samen met zijn vrouw Tiffany van Egeraatova, in een suite van het chique Ritz-Carlton hotel nabij het Rode Plein.

Weekblad Elsevier meldt vorig jaar dat 'geen andere buitenlandse architect zo veel prestigieuze opdachten verwierf in Rusland als Van Egeraat'. Reden om hem te interviewen in zijn favoriete Moskouse restaurant. In het interview legt hij uit dat het zaak is een rechte rug te houden in Rusland, aangezien 'het normaal is dat geld in zakken verdwijnt'.

,,Ik kan nog steeds niet wennen aan dat geschuif. Ik doe er ook niet aan mee, want mijn opdrachtgevers verwachten kwaliteit. Ik wil geen concessies doen aan het ontwerp of de kwaliteit van materialen.'' Het vergaat Van Egeraat al met al goed in Rusland. ,,We hebben meer mensen nodig, want we hebben meer werk met iets minder projecten.''

Tot zover het goede nieuws.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam