De demonstratie in Rotterdam
Volledig scherm
De demonstratie in Rotterdam © AD

Demonstratie tegen rector Islamitische Universiteit

Alevitische, Koerdische en Turkse Nederlanders demonstreren vanmiddag samen aan de Bergsingel in Rotterdam tegen de rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR)  Ze zijn boos over een tweet van de rector, Ahmet Akgündüz, over de verleden week doodgeschoten Koerdische mensenrechtenadvocaat Tahir Elçi uit Turkije. Daarin staat min of meer dat Elçi zijn dood aan zichzelf te wijten heeft.

Zeker vijftig demonstranten staan voor deur en schreeuwen leuzen, houden borden op en zwaaien met vlaggen. Ze roepen op tot het vertrek van rector. De Alevieten demonstreerden twee jaar geleden ook al bij de IUR omdat toen de rector zich beledigend zou hebben uitgelaten tegenover de aanhangers van deze gematigde stroming in de islam.

Vragenuurtje
Onderwijsminister Jet Bussemaker sprak dinsdag de hoop uit dat mensen aangifte doen tegen de rector vanwege diens eerdere omstreden uitspraken. Het liefst zou ze dat zelf doen maar dat kan niet, omdat ze zelf niet een benadeelde persoon is.

In het vragenuurtje in de Tweede Kamer voelde de VVD haar aan de tand over de rector, die in het openbaar allerlei hatelijke dingen zei over Koerden, Joden en homoseksuelen.

Een lid van de gebiedscommissie van het Rotterdamse stadsdeel Overschie zegt dat ook organisaties die vallen onder de FedKom, de Federatie Koerden in Nederland, aangifte hebben gedaan. Tali is zelf ook aan de FedKom verbonden.

Normen
Bussemaker vindt het optreden van de rector in strijd met de Nederlandse waarden en normen. Een rector heeft als boegbeeld wel veel academische vrijheid maar ook een grote verantwoordelijkheid, vindt ze.

De minister heeft hem en het bestuur van de IUR hier meermaals op aangesproken maar de rector gaat gewoon door. Het vertrouwen in hem is ze kwijt. Ook het bestuur laat het volgens haar afweten. En omdat de kwaliteit op de school goed is, kan de overheid ook de accreditatie niet intrekken, zei Bussemaker.

Bussemaker werkt aan een wet waarmee ze bestuurlijk kan ingrijpen in situaties als deze. Een grote Kamermeerderheid dringt daar eveneens op aan. Bussemaker zal de wet nog dit jaar indienen en hoopt dat de Kamer die snel behandelt.

Denigrerend
Rector Ahmet Akgündüz liet zich ook denigrerend uit over de vermaarde schrijver Yasar Kemal, die onlangs overleed op 91-jarige leeftijd, ondanks een nadrukkelijke waarschuwing van de minister.

Kemal, van Koerdische oorsprong, schreef onder meer over mensenrechten. Op Facebook liet Akgündüz weten dat Kemal geen genade van god verdient. 'Ik zie geen aanleiding hem genade te wensen.' Dit leidde tot ophef in Turkse media.

De IUR staat onder verscherpt toezicht, mede vanwege eerdere 'antiwesterse' uitspraken van de rector. Zo maakte hij enkele Turks-Nederlandse kandidaten voor het Europees parlement uit voor 'landverraders'.

Leuzen
De Islamitische Universiteit stelt dat de tweet ook op andere manieren te begrijpen is. Ze meent dat er geen reden is voor de omstreden rector om te vertrekken. Bovendien zou de demonstratie tegen Akgündüz vooral een demonstratie tegen de Turkse president Erdogan zijn geweest. Inderdaad werden meerdere leuzen tegen Erdogan geuit. 

  1. Rotterdamse prostituees met geldproblemen krijgen wellicht gratis opvang

    Rotterdam­se prostitu­ees met geldproble­men krijgen wellicht gratis opvang

    Rotterdamse prostituees die ‘financieel tussen wal en schip vallen’ kunnen mogelijk aanspraak maken op gratis opvang. Op verzoek van de Rotterdamse gemeenteraad zegde burgemeester Aboutaleb toe hier werk van te maken. ,,Het idee van ondersteuning in natura, zoals tijdelijke opvang, is interessant. Zeker als dit vrouwen uit de klauwen van pooiers kan houden,’’ zei hij vandaag in een online vergadering over de coronamaatregelen.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam