Volledig scherm
Generation Discover was voorgaande jaren op het Malieveld in Den Haag. © Jacques Zorgman

Demonstraties aangekondigd bij kinderfestival Shell in Rotterdam

Verschillende milieuorganisaties hebben protesten aangekondigd tijdens het kinderfestival Generation Discover van Shell. Het wetenschap- en techniekfestival voor kinderen is volgende week in Rotterdam.  

Volgens de demonstranten stelt brandstofconcern Shell de jonge bezoekers op ‘geraffineerde wijze bloot aan kindermarketing en greenwashing’. Generation Discover was voorgaande jaren in Den Haag. In 2018 besloten daar 38 basisscholen niet naar het evenement te komen ‘omdat Shell niet uitblinkt in duurzame ambities’. In Rotterdam liet de Partij voor de Dieren zich al kritisch uit over Generation Discover. 

Generation Discover is volgende week gratis toegankelijk in Ahoy. De organisatie verwacht meer dan 13.500 scholieren en ook nog 12.000 bezoekers die niet via een onderwijsinstelling komen. ,,En de teller loopt nog.’’ Behalve organisator Shell is het Havenbedrijf, Rotterdam, de Erasmus Universiteit, NEMO Science Museum, Rijksmuseum Boerhaave en de politie en defensie betrokken bij het evenement. Burgemeester Ahmed Aboutaleb verricht woensdagmorgen de opening. 

Puzzel

De bedoeling van het festival is kinderen op speelse manier laten kennismaken met techniek, maar volgens de milieuorganisaties presenteert Shell zich ‘ten onrechte als een groene multinational die het beste voor heeft met de toekomst’. Zij baseren zich op eerdere edities van het festival. Zo moesten kinderen in 2017 een puzzel leggen met de toekomstige energiemix. De uitkomst was dat in 2050 meer dan 70 procent van de energie bestaat uit kolen, olie en gas. Met die energiemix zijn de klimaatdoelen van het Parijs-akkoord onhaalbaar, zeggen de actievoerders.

De demonstratie is vlak voor de opening. Vertegenwoordigers van de organisaties Fossielvrij NL, Studenten van Erasmus Change, het Rotterdams Klimaat Initiatief, Rotterdam Fossielvrij, Burgers van Fossielvrij Onderwijs en Den Haag Fossielvrij hebben hun deelname aangekondigd. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam