Volledig scherm
Spiegelende gevelplaten van het depot. © AD

Depotwand Boijmans van Beuningen wordt tóch niet zo glad

De wand van het nieuwe depot van Museum Boijmans van Beuningen wordt niet zo'n mooie gladde spiegel als op de tekeningen. Om de 1664 panelen op hun plaats te houden, moeten houdertjes worden geplaatst. Op dit moment wordt getest welke houdertjes er het mooist uitzien.

Over het uiterlijk van de spectaculaire gevel is de afgelopen vier jaar al herhaaldelijk gesteggeld bij de welstandscommissie van de gemeente. Al in de beginfase heeft de commissie laten weten alleen akkoord te gaan met het ontwerp als de wand écht glad en spiegelend wordt. Toen al werd gevreesd dat het spiegelende depot in de praktijk tegen zou vallen.

De gemeente stelt extra eisen aan het bevestigen van gevelplaten sinds in de zomers van 2005 en 2006 een reeks ongelukken gebeurde met loslatende gevelplaten. Bij onder meer het Hiltonhotel aan het Weena, de Rabobank aan de Blaak en het pand van V&D kwamen gevelplaten van soms enkele honderden kilo's zwaar naar beneden.

,,De ambitie van MVRDV is om de naden tussen de panelen zo klein mogelijk te houden", laat een woordvoerster van het architectenbureau van het depot weten. ,,En dat is gelukt; het uitgangspunt van maximaal 2 centimeter is gehandhaafd." Volgens MVRDV blijft het ontwerp ook met houdertjes overeind.

Volledig scherm
De wand van het nieuwe depot van Museum Boijmans van Beuningen wordt niet zo'n mooie gladde spiegel als op de tekeningen. © Sorba

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam