Volledig scherm
De finalisten. © Bibliotheek Rotterdam

Deze jonge woordkunstenaars maken kans op de titel jeugdstadsdichter van Rotterdam

Acht finalisten in de leeftijd van 10 tot en met 16 jaar strijden zaterdag 1 februari om de titel jeugdstadsdichter van Rotterdam 2020. Zaterdag kregen ze een masterclass schrijven en performen van ervaren Rotterdamse dichters. 

De verkiezing van een jonge stadsdichter, die is opgezet in samenwerking met SKVR, is een idee van de huidige stadsdichter Dean Bowen. Hij wil hiermee ‘de stad door de ogen van jongeren zien’ en ze daarnaast motiveren om meer met taal bezig te zijn.

Tot 1 november hadden jonge Rotterdamse woordkunstenaars de kans zich aan te melden. Ruim veertig potentiële jeugdstadsdichters deden dat. De vakjury, die bestaat uit Bowen, voormalig stadsdichter Derek Otte, Ellen Welschen (Bibliotheek Rotterdam), schrijfster Karin van Kalmthout en Wilma van Raamsdonk (Passionate Bulkboek), koos acht finalisten: Angel, Ilja, Jersey, Fenne, Sophia, Vienne, Hind en Oumaima. 

Masterclass

Deze finalisten kregen zaterdag een masterclass schrijven en performen van dichters Edwin de Voigt en Marco Martens. Ze gingen aan de slag met hun eerste opdracht: een gedicht schrijven in het thema van de Poëzieweek, ‘de toekomst is nu’. 

Tijdens de finale kiest de jury een winnaar, die de prijs ontvangt uit handen van wethouder Kasmi (onderwijs, cultuur en toerisme). De winnaar mag zichzelf een jaar lang jeugdstadsdichter noemen en schrijft, net als  Bowen, gedichten over alles wat met de stad te maken heeft. Bijzondere momenten waarop we een optreden van de jeugstadsdichter kunnen verwachten zijn bijvoorbeeld het Poetry International Festival en het Kinderboekenweekfeest.

Stadsdichter

De stadsdichter van Rotterdam wordt voor twee jaar benoemd door het college van burgemeester en wethouders en schrijft zes stadsgedichten per jaar. Deze gedichten gaan over gebeurtenissen in de stad. De stadsdichter is een literair ambassadeur, commentator en bruggenbouwer voor de stad. Bibliotheek Rotterdam coördineert het stadsdichterschap.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam