Volledig scherm
Leerlingen Afrikaanderplein © Fleur Beerthuis

Deze kinderen in Rotterdam-Zuid gaan 10 uur extra per week naar school: ‘Dit is keihard nodig’

Nu de scholen weer zijn begonnen, gaan op 31 basisscholen in Rotterdam-Zuid de langere lestijden van start. Leerlingen gaan vanaf dit schooljaar 10 uur per week extra naar school, zodat kinderen uit achterstandswijken op school meekrijgen wat ze thuis niet leren, is het idee. Wethouder Said Kasmi (Onderwijs, Cultuur en Toerisme) luidde vandaag op Sterrenschool de Globetrotter de aanpak in.

Toen vorig jaar bekend werd dat basisscholen in Feijenoord, de Afrikaanderwijk, Hillesluis, Bloemhof, Tarwewijk, Carnisse en Oud-Charlois hun weken met tien uur moesten uitbreiden, riep dat veel weerstand op bij leerkrachten en schooldirecteuren. Nog een keer vier extra uren bovenop de zes uur ‘leertijduitbreiding’ die ze al hadden. ,,Het voelde als een moetje”, zegt Tineke Visser, directeur van Sterrenschool de Globetrotter in de Afrikaanderwijk nu tijdens de aftrap. En het blijft een uitdaging om de uren goed te vullen, weet ze. ,,Maar nu zien we het als een kans.”

Sporten en theater

De school is samenwerkingen met partners uit de buurt aangegaan, zoals met Clubhuis Feyenoord, dat naast de school zit. Visser wijst naar buiten naar het grote plein voor de school, waar ze extra veel zullen gaan sporten. Theater, dans, de wijk in. ,,Hoe het allemaal gaat uitpakken, blijft spannend”, zegt ze.

Ook Firdevs Durgut, directeur van OBS De Kameleon, was aanvankelijk sceptisch. ,,We hebben een continurooster gemaakt, zodat de uren over de dagen zijn uitgesmeerd. We gaan kluslessen geven, waarbij kinderen dingen voor de wijk maken. En er is taal, rekenen, techniek, digitale geletterdheid, Engels, drama, kunst en cultuur”, vertelt Durgut.

Werkdruk leerkrachten

Het is niet de bedoeling dat leerkrachten meer werkdruk krijgen. De extra activiteiten zullen door vakdocenten worden gegeven, zodat de leraren niet meer uren voor de klas staan. ,,En het moeten wel goed gevulde uren zijn. Het kostte veel tijd om geschikte vakleerkrachten te vinden”, zegt Durgut. De school zit nu op 8,5 uur extra lestijd. ,,Dat wil ik niet forceren tot tien.”

Wethouder Kasmi vindt dat de lesuitbreiding, onderdeel van Nationaal Programma Rotterdam Zuid, belangrijk is om gelijke kansen te creëren ‘voor elk talent’. ,,Hier op Zuid is dat keihard nodig”, zegt hij. ,,Ik vind het belangrijk dat kinderen opgroeien met dezelfde kansen, en kunnen judoën, sporten, met cultuur in aanraking kunnen komen.”

Tien uur

Het is nog niet alle scholen gelukt hun lessen met 10 uur uit te breiden. Van de 31 scholen komen zes scholen nog uren te kort. Verwacht wordt dat het voor de herfst de overige scholen ook lukt de uren zinvol in te vullen.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam