Deze kinderen in Rotterdam-Zuid gaan 10 uur extra per week naar school: ‘Dit is keihard nodig’
Nu de scholen weer zijn begonnen, gaan op 31 basisscholen in Rotterdam-Zuid de langere lestijden van start. Leerlingen gaan vanaf dit schooljaar 10 uur per week extra naar school, zodat kinderen uit achterstandswijken op school meekrijgen wat ze thuis niet leren, is het idee. Wethouder Said Kasmi (Onderwijs, Cultuur en Toerisme) luidde vandaag op Sterrenschool de Globetrotter de aanpak in.
Delen per e-mail
Toen vorig jaar bekend werd dat basisscholen in Feijenoord, de Afrikaanderwijk, Hillesluis, Bloemhof, Tarwewijk, Carnisse en Oud-Charlois hun weken met tien uur moesten uitbreiden, riep dat veel weerstand op bij leerkrachten en schooldirecteuren. Nog een keer vier extra uren bovenop de zes uur ‘leertijduitbreiding’ die ze al hadden. ,,Het voelde als een moetje”, zegt Tineke Visser, directeur van Sterrenschool de Globetrotter in de Afrikaanderwijk nu tijdens de aftrap. En het blijft een uitdaging om de uren goed te vullen, weet ze. ,,Maar nu zien we het als een kans.”
Sporten en theater
De school is samenwerkingen met partners uit de buurt aangegaan, zoals met Clubhuis Feyenoord, dat naast de school zit. Visser wijst naar buiten naar het grote plein voor de school, waar ze extra veel zullen gaan sporten. Theater, dans, de wijk in. ,,Hoe het allemaal gaat uitpakken, blijft spannend”, zegt ze.
Ook Firdevs Durgut, directeur van OBS De Kameleon, was aanvankelijk sceptisch. ,,We hebben een continurooster gemaakt, zodat de uren over de dagen zijn uitgesmeerd. We gaan kluslessen geven, waarbij kinderen dingen voor de wijk maken. En er is taal, rekenen, techniek, digitale geletterdheid, Engels, drama, kunst en cultuur”, vertelt Durgut.
Werkdruk leerkrachten
Het is niet de bedoeling dat leerkrachten meer werkdruk krijgen. De extra activiteiten zullen door vakdocenten worden gegeven, zodat de leraren niet meer uren voor de klas staan. ,,En het moeten wel goed gevulde uren zijn. Het kostte veel tijd om geschikte vakleerkrachten te vinden”, zegt Durgut. De school zit nu op 8,5 uur extra lestijd. ,,Dat wil ik niet forceren tot tien.”
Wethouder Kasmi vindt dat de lesuitbreiding, onderdeel van Nationaal Programma Rotterdam Zuid, belangrijk is om gelijke kansen te creëren ‘voor elk talent’. ,,Hier op Zuid is dat keihard nodig”, zegt hij. ,,Ik vind het belangrijk dat kinderen opgroeien met dezelfde kansen, en kunnen judoën, sporten, met cultuur in aanraking kunnen komen.”
Tien uur
Het is nog niet alle scholen gelukt hun lessen met 10 uur uit te breiden. Van de 31 scholen komen zes scholen nog uren te kort. Verwacht wordt dat het voor de herfst de overige scholen ook lukt de uren zinvol in te vullen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMBinnenkijken
Nel (86) woont in een historische molen en krijgt een rijksweg voor haar neus. ‘Grandioos toch!’
Ruim veertig jaar woont Nel Overes (86) in een historische molen aan de rand van het Lage Bergse Bos in Bergschenhoek. In haar ‘achtertuin’ wordt de nieuwe snelweg naar de A16 aangelegd. Klagen over de overlast? Geen denken aan. Nel is trots dat ze eerste rang zit en volgt de bouw op de voet. ‘Grandioos dat ik zo’n groot project nog mag meemaken’. -
De Kuip vrijwel ‘uitverkocht’ met spandoeken
De spandoekenactie van Feyenoord-supporters, die vorig jaar november begon, nadert vier maanden later een uitverkochte Kuip. De laatste 5000 stoelen zijn in de verkoop gegaan, aldus De Feijenoorder, die de actie ‘Samen krijgen we het stadion vol’ uitvoerde met FRFC1908 en Feyenoord. -
PREMIUM
Waarom vriendschappen verwateren na één jaar corona: ‘Wat te veel inspanning kost, overleeft niet’
Een jaar corona drukt op onze sociale relaties. Contact houden met vrienden voelt lastiger dan ooit, want na een jaar teren op videocalls, appjes en wandelafspraken, slaat de vermoeidheid en verslagenheid toe. Twee psychologen lichten toe waar die sociale vermoeidheid vandaan komt en of we daar na corona nog vanaf komen. ,,We concentreren onze energie nu op de vriendschappen die ons het meeste opleveren.” -
PREMIUMCommentaar
De komende jaren minder bussen en metro’s, hoe onverstandig is dat?
Terwijl Rotterdam de stad voor honderden miljoenen euro’s autoluw te maakt, kondigt diezelfde overheid forse bezuinigingen aan in het openbaar vervoer. Hoe handig is dat? -
Koken & eten
Op zoek naar jouw favoriete paaseitje? Met dit overzicht grijp je meteen de lekkerste
Pasen is in de supermarkt allang begonnen. Dat betekent: veel chocoladepaaseitjes eten. Ze zitten allemaal verpakt in vrolijke, kleurrijke papiertjes, maar achter welke kleur zit jouw lievelingssmaak verborgen?
-
PREMIUM
Duurzame opties voor in je kledingkast: kies de juiste stof, laat kleding vermaken en ruil in
De voorjaarscollectie prijkt weer in de (online) etalages. Waar begin je als je geen wegwerpkleding wilt kopen en op zoek bent naar duurzamere alternatieven? We zetten enkele tips op een rij. -
PREMIUM
Leerlingen Zuider Gymnasium eten hun boterham straks in ketelhuis van voormalig Zuiderziekenhuis
De buitenkant van het monumentale Poortgebouw van het voormalige Zuiderziekenhuis (Rotterdam-Vreewijk) is gerestaureerd. Vanaf nu gaat de aandacht naar binnen, want in de kerstvakantie wordt hier het Zuider Gymnasium in gehuisvest. Twee leerlingen, rector Linda Waals en conrector Chris van den Berg bezochten vrijdag de bouwplaats. Ook om er een video te maken, zodat iedereen van de school wat van de voorpret meekrijgt. -
jouw regionieuws
Gemist? Agent verdacht van zedenmisdrijf en lege testlocaties voor gratis ‘zekerheidstest’ in Charlois
Ben je er niet aan toegekomen om al het nieuws uit Rotterdam en omstreken vandaag te volgen? Dit is het nieuws van vrijdag 5 maart.
In samenwerking met indebuurt Rotterdam