Volledig scherm
Oud-Rotterdammer Koos de Wolf en zijn labrador, een puppy van acht maanden. © Jan van Eijndhoven

Deze man verhuisde van Rotterdam naar Tilburg en strijdt nu tegen Brabants straatvuil

updateHij verhuisde naar Tilburg - voor de liefde -  en heeft het er best naar zijn zin, maar Koos de Wolf ontdekte dat er in de Brabantse stad flink veel troep kan liggen. Hij vertrok uit Rotterdam, een grote stad met flink wat troep, maar dat blijkt in Tilburg regelmatig erger. Hij wil zijn nieuwe plaatsgenoten er nu op wijzen dat afval zeker wel in de afvalbak hoort.

,,Ik houd wel echt van Rotterdam, maar het is ook wel eens leuk in een stad te wonen waar ze bijvoorbeeld concertzalen hebben”, lacht De Wolf. Wat hem wel tegenviel is de troep die in Tilburg rondslingert. Nu hij net een puppy heeft valt hem dat extra op.

Uit ergernis - en in de hoop om iets aan bewustwording bij te dragen - brengt ‘ie op zijn Instagramaccount ‘Tilburg je bent er’ (@tilburg_jebenter) dagelijks de troep van zijn nieuwe woonplaats in kaart.

Gescheurde fastfoodzakken, een condoom, wikkels van joints, een gebruikte tampon, troep op de fietspaden en de stoep. Koos de Wolf is de smerigheid in zijn nieuwe woonplaats he-le-maal beu. Op Instagram brengt ‘ie de verrommeling in kaart onder de cynische noemer ‘Tilburg je bent er’. ,,Het is echt een zooi.” De Brabantse stad lijkt daarmee niet veel te verschillen van Rotterdam, waar laatst een storm van kritiek losbarstte toen Rotterdam bezuinigingen aankondigde op het onderhoud van de buitenruimte.

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
Bankje met afval. © Koos de Wolf

Hij werkt tegenwoordig als chef-kok, weet hoe al die smerigheid in de bodem komt en dan weer in de dieren en gewassen die we eten. ,,Het lijkt alsof de weggooimaatschappij met de jaren erger wordt. Dat mensen hun troep steeds sneller op de grond laten vallen of het zomaar achterlaten.”

Licht schuldgevoel

Hij woont zelf bij de haven in de stad, De Wolf laat er zijn labrador uit, een puppy van acht maanden. ,,Daardoor valt het me heel erg op. Zo’n puppy is erg speels, pakt vanalles in zijn mond, dus je moet constant opletten. Tussen het afval liggen zelfs zakjes met coke. Maar je ziet het ook langs de fietspaden, waar voorbijgangers zomaar hun afval aan de zijkant neergooien, bij de prullenbakken waar het afval omheen blijft liggen.”

Uit ergernis - en in de hoop om iets aan bewustwording bij te dragen - brengt ‘ie op zijn Instagramaccount ‘Tilburg je bent er’ (@tilburg_jebenter) dagelijks de troep van de stad in kaart. Met een licht schuldgevoel. ,,Want eigenlijk denk ik dan als ik thuis ben: ik moet er langsgaan met een vuilniszak, het niet alleen fotograferen maar ook opruimen.” 

Tekst gaat verder onder de foto's.

Volledig scherm
Een gebruikte tampon op straat. © Koos de Wolf
Volledig scherm
Wikkels van McDonald's in de stad. © Koos de Wolf

Oordeel zelf of het beter of erger is gesteld in Tilburg dan in Rotterdam. Lezers van deze site stuurden ons massaal foto’s van de situatie in Rotterdam.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws in Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Wat vinden jullie van het nieuwe ontwerp van het Feyenoordstadion?

Wat vinden jullie van het nieuwe ontwerp van het Feyenoordstadion?

  • Wow, dit is te gek! (68%)
  • Is dit alles...? Valt een beetje tegen (17%)
  • Het heeft inderdaad veel weg van de Kuip (15%)
26381 stemmen