Jan Rotmans: ‘Iedere vier, vijf jaar schokt een crisis de wereld’
Volledig scherm
PREMIUM
Jan Rotmans: ‘Iedere vier, vijf jaar schokt een crisis de wereld’ © DRIFT

Deze professor blijft positief: ‘De coronacrisis helpt de wereld te veranderen’

,,We komen hier sterker uit.’’ De Rotterdamse professor Jan Rotmans ziet de positieve kanten van de coronacrisis.

Hij houdt wel van crises. Jan Rotmans is hoogleraar transitiekunde aan de Erasmus Universiteit en bestudeert veranderingen in de samenleving. Crises versnellen veranderingen, zegt hij. En meestal ten goede. ,,Omdat ze systeemfouten blootleggen.’’ Zo’n systeemfout is volgens hem de lage salarissen voor wat nu essentiële beroepen blijken. ,,De zorg, docenten en agenten. Die verdienen drie, vier keer minder dan een accountant. Nou, we kunnen echt wel zonder de meeste accountants. En als deze crisis een ding duidelijk maakt, is het wel dat we niet zonder zorgpersoneel kunnen.’’

 1. Vroesenpark, Roel Langerakpark en Dakpark gaan per direct ’s avonds en ’s nachts op slot

  Vroesen­park, Roel Langerak­park en Dakpark gaan per direct ’s avonds en ’s nachts op slot

  Het Vroesenpark, Roel Langerakpark en het Dakpark in Rotterdam gaan vanaf vandaag 's avond en 's nachts dicht vanwege de drukte en ongeregeldheden van zaterdagavond. Tussen 21.00 tot 07.00 uur mag niemand in deze parken komen. Dat heeft burgemeester Aboutaleb besloten in zijn rol als voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Volgens de woordvoerder van Aboutaleb gaat de politie controleren of de toegangsverboden niet worden overtreden.
 2. Ongelooflijk: 1,9 miljoen voor medicijn zieke Jayme (1) is binnen! ‘We zijn zo dankbaar’
  Update/video

  Ongeloof­lijk: 1,9 miljoen voor medicijn zieke Jayme (1) is binnen! ‘We zijn zo dankbaar’

  De benodigde 1,9 miljoen om de zieke Jayme van Pelt (1) te helpen, is sinds vanochtend binnen. Het jochie lijdt aan de dodelijke spierziekte SMA type 1, waarbij zijn spieren langzaam uitvallen. Met het geld voor het duurste medicijn ter wereld kan Jayme eindelijk worden behandeld. Dit moet voorkomen dat hij overlijdt. ,,We zijn zo dankbaar’’, reageren oma Ellen van Pelt en de andere leden van Team Jayme.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam