Cruiseschip Nieuw Statendam van de Holland America Line
Volledig scherm
Cruiseschip Nieuw Statendam van de Holland America Line © HAL

Deze week komen meer cruiseschepen hun bemanning naar Rotterdam brengen

Na de Regal Princess, afgelopen week, zullen de komende week nog zeker drie cruiseschepen naar Rotterdam komen om gestrande bemanningsleden te brengen.

Het gaat om de Sky Princess, de Nieuw Statendam en de Seabourn Ovation. Dat meldt de wijkraad Katendrecht-Wilhelminapier, met het verzoek om niet te komen kijken. De autoriteiten zijn bang voor een volksoploop bij de HAL-kade waarbij de afstandsregels in het gedrang komen. 

Het Havenbedrijf Rotterdam bevestigt de komst van de repatriëringschepen. ,,Het Havenbedrijf vindt het belangrijk dat bemanning kan repatriëren en verleent daar graag zijn medewerking aan,’’ aldus havenmeester René de Vries.

De Sky Princess wordt deze maandagmorgen al verwacht en ook de Nieuw Statendam staat op de planning voor die dag. De Seabourn Ovation komt op 13 mei. De eerste twee brengen circa honderd mensen mee en de laatste zo’n 350 opvarenden. De Regel Princess had woensdag ruim 900 mensen bij zich, waaronder 14 Nederlanders. Dit cruiseschip ligt nu tijdelijk aan een paal bij de Tweede Maasvlakte.

Zonder werk

Het gaat telkens om Europese bemanningsleden van de cruiserederijen Holland America Line, Princess Cruises en Seabourn die worden teruggebracht. Door de uitbraak van het coronavirus ligt de toeristische sector plat en zitten zij zonder werk, maar ze kunnen lastig naar huis omdat er nauwelijks vliegverkeer is. De rederijen varen ze nu naar Rotterdam, waarna ze met charters vanaf Schiphol naar hun land van herkomst gaan. 

De komst van de schepen is door de autoriteiten goedgekeurd en de afhandeling gebeurt volgens de RIVM-regels.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam