Volledig scherm
© ANP

'Die 2 miljoen hoort niet op de grote hoop'

CommentaarHet was slechts een oprispinkje in de Rotterdamse raadsvergadering van afgelopen donderdag: een voorstel van 50PLUS om de 2 miljoen euro die over is van de Klijnsma-gelden - geld speciaal bestemd voor kinderen in armoede - níet op de grote hoop te gooien, maar ook echt uit te geven aan kinderen in armoede. In minder dan vijftien minuten werd het idee weggestemd. Maar het was wel een kwartiertje waarin drie linkse partijen kiezersbedrog pleegden.

Om mee te beginnen: het is on-ge-loof-lijk dat in een stad als Rotterdam geld met deze bestemming óver is. Alsof er geen kinderen meer zijn die zonder ontbijt en jas naar school gaan. Dat kan het huidige college van Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA zich aanrekenen: schaam je diep.

Maar dat zij weinig tegen armoede deden, wisten we al. De echte eyeopener was dat GroenLinks, PvdA en ChristenUnie-SGP ook tégen het voorstel stemden. Lies Roest van GroenLinks gaf een stemverklaring met als clou dat het toekomstige college uiteraard hoge ambities heeft voor armoedebestrijding, maar dat er midden in de formatie weinig behoefte is aan inmenging van buitenstaanders. Oftewel: ze zorgen zelf wel dat dat geld goed terechtkomt. Klinkt plausibel, maar dat is het niet.

Quote

Die 2 miljoen hoort niet op de grote hoop

De linkse partijen hebben tijdens de campagne geen kans onbenut gelaten om te wijzen op het waterige armoedebeleid van het huidige stadsbestuur. Een van hun sterkste argumenten was dat geld bestemd voor arme kinderen gebruikt is om de Coolsingel op te knappen.

Ja, het nieuwe coalitie-zestal van VVD, GroenLinks, D66, PvdA, CDA en CU-SGP gaat vast wél veel doen voor vastgelopen Rotterdammers. Dat kun je ook zien in het raamwerk dat er al ligt. Maar daar gaat het niet om. Als je de kans krijgt iets recht te zetten waar je vier jaar lang openlijk tegenaan hebt geschopt, dan pak je die kans. Die 2 miljoen hoort niet op de grote hoop. En dat weet links ook.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
5251 stemmen