Dierenactivisten verstoren EK paardensport, ‘Vervelend maar ook gevaarlijk’

videoTwee activisten hebben vandaag de Europese Kampioenschappen paardensport in Rotterdam verstoord. Tijdens de rit van  de Nederlander Marc Houtzager liepen zij het veld op.

Op beelden is te zien hoe dierenactivisten met borden het terrein oplopen. Een vrouw trekt haar shirt uit en loopt verder, ze heeft in grote letters ‘EK Abuse’ op haar lijf geschreven. Op haar rug staat de tekst ‘Stop Horse Slavery’. 

De activisten maanden Houtzager om te stoppen, maar die liet zich niet kennen. ,,Ik heb geen moment gedacht om te stoppen, want ook de bel klonk niet. Ik weet niet eens of ik die wel gehoord zou hebben als de jury gebeld had. Hier heb ik helemaal geen begrip voor, wij zijn goed voor onze paarden. Het zijn een stelletje idioten’’, aldus Houtzager.

Quote

Hier heb ik helemaal geen begrip voor, wij zijn goed voor onze paarden. Het zijn een stelletje idioten.

Marc Houtzager

Uiteindelijk werden de activisten door leden van de organisatie tegengehouden, waardoor Houtzager zijn ronde kon afmaken en zonder fouten over de finish kwam. De tijdfout die hij opliep werd later door de jury ongedaan gemaakt. Houtzager kreeg van het publiek een staande ovatie. Hij eindigde uiteindelijk op de achtste plek met Sterrehof’s Calimero.

Voor hun protestactie zaten de actievoerders als publiek op de tribune. Nadat medewerkers de demonstranten hadden opgepakt zijn de twee overgedragen aan de politie.

De organisatie van het EK paardensport in Rotterdam noemde het incident met de dierenactivisten na afloop ‘heel vervelend’. ,,Het is niet alleen vervelend maar het was ook gevaarlijk’’, aldus een woordvoerder. ,,We moeten nog wat uitzoeken. We weten niet wie het waren en wat ze nu precies van plan waren.’’

Kritiek op paardensport

De laatste tijd wordt de paardensport steeds kritischer gevolgd. Dat merken ook succesvolle dressuuramazones als de Duitse Isabell Werth en de Nederlandse Anky van Grunsven.

Ook CHIO Rotterdam, de organisator van het paardensportevenement, ziet wel eens negatieve berichten voorbij komen. ,,Maar dat is niet extremer dan anders’’, zegt een woordvoerder. De organisatie probeert er zo verstandig mee om te gaan. ,,Zo open en transparant mogelijk communiceren. En laten zien hoe ontzettend voorzichtig en dierbaar ruiters met hun paard omgaan.’’

‘Niet eens bloot’

Op social media reageert men verontwaardigd op de actie. ,,Wat een achterlijk volk die streakers’’, schrijft iemand. ,,Gevaarlijk in het parcours lopen. Tijdstraf Marc Houtzager terecht kwijt gescholden.’’

,,Die paarden hebben een luxe leven!’’, vindt een ander. ,,Wat wil zo’n dierenactivist nou?’’ Een ander vindt de dierenactivisten ‘gewoonweg dom’ en reageert boos ,,Weer zo’n achterlijke grasknager die zo nodig haar mening op moet dringen.’’

Volledig scherm
Een beveiliger houdt een ‘streaker‘ tegen tijdens het EK paardensport in Rotterdam. © Sander Chamid/SCS

Dat de demonstranten alleen met ontbloot bovenlijf te zien waren maakt bij sommigen ook de nodige reacties los. ,,Niet eens volledig bloot. Lafaard’’, schrijft iemand luchtig.

Bekijk hier de reactie van Marc Houtzager, tijdens zijn rit kwamen de activisten het veld op:

Volledig scherm
EK Springen Rotterdam © ADR

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

Herdenken tijdens het songfestival, kan dat?

Herdenken tijdens het songfestival, kan dat?

  • Ja natuurlijk, het versterkt elkaar alleen maar. (45%)
  • Nee, herdenken is een serieuze zaak. (35%)
  • Dat moeten Rotterdammers toch zelf weten? (20%)
3870 stemmen