Dierenambulance heeft handen vol aan vastgevroren vogels

VIDEOSpitsuur bij de Dierenambulance. Een onophoudelijke stroom meldingen over dieren in nood komt binnen, met vastgevroren vogels als hoofdmoot. Vrijwilligers rukken massaal uit om de slachtoffertjes uit hun ijzige positie te bevrijden.

De helden van de dag heten John en Henk. Ofwel John Poot (56) en Henk Heuving (67), de onverschrokken medewerkers van de Dierenambulance Zuid-Nederland Zuid, die met gevaar voor lijf en leden in winterse nood verkerende vogels in veiligheid brengen. Ofwel een hulpeloos, zwaargewond eendje, dat ergens diep in de binnenlanden van Spijkenisse zat vastgevroren aan het ijs van een vijvertje, zich op eigen kracht had losgerukt en daarbij zwaar gewond was geraakt. Met bloed besmeurd zit de patiënt te rillen in het riet, terwijl soortgenoten opgetogen kwakend rond peddelen in een wak.

Buurtbewoonster Nanet heeft het gevederde slachtoffer getipt aan de meldkamer van de Dierenbescherming, en ziet tot haar opluchting dat Henk en John rap ter plekke zijn. ,,Er zat een Indische loopeend vastgevroren aan het ijs’’, vat ze kort en bondig samen, ,,en dat vind ik zielig. Straks gaat-ie nog dood.’’

Koude kermis 

Volledig scherm
Dierenambulancebroeder Henk bij een zwaan in Spijkenisse © Frank de Roo

Maar vastgevroren is niet altijd vastgevroren. Zo kwamen beide dierenvrienden zojuist van een koude kermis thuis: verschillende bezorgde flatbewoners hadden elders in Spijkenisse twee aan het ijs vastkoekte zwanen doorgebeld. Toen het duo ter plekke kwam, stonden de sneeuwwitte watervogels spontaan op, en waggelden parmantig weg.

Maar dit eendje, bij de Beukenlaan, da’s andere koek en zopie. Dat beestje is er slecht aan toe, zien de hulpverleners direct. Een schepnetje met uitschuifbare stok wordt aangerukt om de noodruftige snavelmans te strikken, maar die blijkt niet voor een gat te vangen. Zo goed en zo het kwaad als het gaat, zwabbert-ie naar de overkant, waar John aantoont dat 50-plussers nog prima een sprintje kunnen trekken. Met Nanet in zijn kielzog spurt hij door het struweel, en maakt een snoekduik. Hebbes! Een inspectie ter plekke toont aan dat alle moeite niet voor niets is geweest; serieuze verwondingen zijn te zien aan de onderkant van beide vleugels.

Dierenarts 

Volledig scherm
Dierenarts tilt de gewonde eend uit de box. © Frank de Roo

Een stevige box staat al klaar om ‘m zo snel mogelijk naar een dierenarts af te voeren. Nanet is vol lof over het kordate optreden van de dierenambulancebroeders. ,,Het is gelukt’’, zegt ze opgetogen, ,,deze kerels zijn echte helden. Het was een spectaculaire reddingsactie. Hopelijk overleeft de eend het.’’ Tijd om alle loftuitingen in ontvangst te nemen is er niet: het is óp naar een dierenkliniek aan de Lenteakker - normaliter gaan dit soort gevallen naar de Vogelklas Karel Schot - waar een eerste diagnose kan worden gesteld. Na enig zoekwerk wordt de praktijk, op ‘n steenworp afstand van metrostation De Akkers, gevonden.

Het is even schrikken als dierendokter Jolien de vleugels van de verschrikt uit de oogjes kijkende ‘cliënt’ bekijkt. Alsof iemand met een scherp voorwerp stukjes vlees heeft los geschraapt, en vervelende kwetsuren heeft achtergelaten. Toch, er is hoop. ,,Ik denk wel dat hij even naar de opvang moet, en een poosje moet worden binnengehouden. Voeren en verzorging, en dan denk ik dat het wel weer goed met hem komt.’’

Quote

Ik denk wel dat hij even naar de opvang moet, en een poosje moet worden binnenge­hou­den. Voeren en verzorging

Jolien

Gevoelstemperatuur 

Een dag geen dier gered, is een dag niet geleefd, lijkt het motto van Henk en John. Deze eend prijkt maar weer mooi op hun palmares, en staat model voor al de in nare omstandigheden verkerende dieren die door de vrouwen en mannen van de Dierenbescherming naar een veilige haven worden gebracht. De Rotterdammers blijven er, zeker met een gevoelstemperatuur van min 20, koeltjes onder. Dierenvriend ben je tenslotte, of je bent het niet. Henk, vlak voor vertrek naar de volgende melding: ,,Onze dag kan niet meer stuk. Eind goed, al goed.’’

Volledig scherm
Een zwaan wordt van het ijs gered. © Frank de Roo
Volledig scherm
Een eend wordt gered © Still

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam