Volledig scherm
Dierenopvangcentrum Hargahoeve gaat sluiten. © Roel Dijkstra

Dierenasiels Schiedam en Rotterdam dicht, dieren naar Spijkenisse

De Dierenbescherming sluit twee dierenasiels, De Hargahoeve in Schiedam en het Dierenopvangcentrum Rotterdam. De honden en katten worden overgebracht naar Spijkenisse waar 2 juli het eveneens al wekenlang gesloten dierenasiel heropent.

De Dierenbescherming loopt tegen flinke accommodatieproblemen op. Het dierenasiel aan de Abraham van Stolkweg in Rotterdam is simpelweg te verouderd geraakt. ,,Het is niet verantwoord dat nog langer open te laten’’, verduidelijkt woordvoerster Carmen Silos. ,,Het dierenwelzijn komt in het gedrang en de arbeidsomstandigheden zijn ook niet meer goed.’’ 

Volledig scherm
Gemeente Schiedam heeft bouwplannen op de plek van Dierenopvangcentrum Hargahoeve. © Roel Dijkstra

De Minimax dierendokter blijft wel open op het terrein van het Rotterdamse centrum. Bij Minimax kunnen mensen met een uitkering van de gemeente Rotterdam tegen verlaagde kosten hun huisdier laten behandelen. 

Wie een hond of kat wil wegbrengen of op zoek is naar een huisdier, zal komende tijd dus naar Spijkenisse of bijvoorbeeld Krimpen aan den IJssel moeten waar de Dierenbescherming ook een asiel heeft. Hoelang die situatie duurt is onduidelijk. Zicht op een nieuwe locatie is er op korte termijn niet. 

De gesprekken met de gemeente Rotterdam over nieuwe huisvesting lopen, maar de Dierenbescherming kan daarop niet langer wachten. Ook in Schiedam wordt overlegd met de gemeente. Die heeft per november het contract voor het gebruik van een stukje grond bij de huidige accommodatie aan de Sportlaan opgezegd. De gemeente Schiedam heeft bouwplannen in de directe omgeving van die plek. Een mogelijk oplossing zou één asiel voor beide gemeenten kunnen zijn. Maar daarover kan de Dierenbescherming op dit punt van de gesprekken niets zinnigs zeggen.

Verhuizing

,,We gaan de bedrijfsvoering nu concentreren in Spijkenisse’’, verwoordt Carman Silos. De vrijwilligers zijn van de ingrijpende verhuisplannen op de hoogte gesteld. ,,We willen in Spijkenisse een compleet nieuw team met honden- en kattenverzorgers vormgeven. Daar hebben we de beschikking over een gloednieuw pand dat volledig aan de eisen voldoet.’’

Ook in Spijkenisse kampte de Dierenbescherming echter wekenlang met problemen. Het asiel aan de Markenburgweg is al geruime tijd dicht vanwege onderhoudswerkzaamheden aan het nieuwe pand dat pas in 2015 werd opgeleverd. Dat is opmerkelijk voor een nieuw gebouw, besefte de Dierenbescherming. ,,We hadden problemen met de klimaatbeheersing, maar die zijn nu verholpen. Op 2 juli heropenen we in Spijkenisse’’, aldus Silos. ,,Gelukkig dat we deze locatie tegenwoordig hebben. Dat biedt uitkomst nu we genoodzaakt zijn twee van onze asiels te sluiten.’’

In Spijkenisse is voldoende plek voor dieren uit de hele regio. Er is ruimte voor 40 katten. Ook zijn er 52 hondenkennels. Ook zal een klein deel van de dieren worden overgeplaatst naar Krimpen aan den IJssel.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam