Volledig scherm
© Skyview Attractions

Dineren in 60 meter hoog reuzenrad in Rotterdam

Pal naast de Erasmusbrug in Rotterdam moet een 60 meter hoog reuzenrad komen. Bezoekers kunnen in de gondels niet alleen genieten van het uitzicht, maar ook van een drankje en een hapje. Omwonenden vrezen overlast van het zogenoemde 'Dinner Wheel'.

Quote

Rotterdam is de meest innoveren­de stad van Nederland

Perry Oerlemans

Het zestig meter hoge reuzenrad moet het hoogste 'Dinner Wheel' worden van Nederland. Het bedrijf verantwoordelijk voor het project, Skyview Attractions, werkt momenteel aan een 50 meter hoog, draaiend restaurant op de pier van Scheveningen. Het rad in Rotterdam moet nog eens 10 meter hoger worden.

,,Rotterdam is de meest innoverende stad van Nederland''. zegt directeur Perry Oerlemans van Skyview Attractions. Volgens hem past 'een kleinere Londen Eye' daarom perfect bij het aanbod in de stad. ,,Vanuit het rad heb je zicht op de haven, de binnenvarende cruiseschepen en de hoogbouw.''

Het wiel in Rotterdam zal veertig afgesloten gondels tellen die voorzien zijn van airconditioning. Binnenin kunnen bezoekers een hapje eten, een drankje drinken of alleen een plezierritje maken. In Scheveningen kost een ritje 9 euro voor volwassenen en 7 euro voor kinderen. Wie daarbij wil eten, betaalt meer. ,,Het gaat om één gang. Die kan je bestellen aan de kassa'', zegt Oerlemans. ,,Als het gerecht klaar is, word je naar de gondel begeleid en kan je meteen aan tafel.''

Het gaat om een tijdelijk reuzenrad dat ongeveer vijf jaar blijft staan. ,,Dat was een voorwaarde van de gemeente'', zegt Oerlemans. ,,In de wijk is veel te doen geweest. Daarom is gekozen voor een verblijf tot 2021. Daarna zien we of we elders een plekje in de stad krijgen of mogen blijven staan.''

Volledig scherm
© Skyview Attractions

Omwonenden

Quote

De reacties waren zonder uitzonde­ring negatief, vaak in heel scherpe bewoordin­gen: niet doen

Bewonersorganisatie

De gemeente heeft aangegeven achter de komst van het wiel te staan. Het is nog onduidelijk wanneer de bouw van start gaat. De initiatiefnemers hebben nog geen vergunning aangevraagd, maar willen eerst in gesprek met de omwonenden. Die staan echter niet te springen om een reuzenrad in hun wijk.

Volgens bewonersorganisatie Scheepvaartkwartier vrezen de omwonenden dat het Willemsplein een grote kermisattractie wordt, dat hun uitzicht wordt bedorven en dat de bezoekers zorgen voor geluidsoverlast en extra verkeer.

,,De reacties waren zonder uitzondering negatief, vaak in heel scherpe bewoordingen: niet doen'', schrijft de organisatie op haar website. ,,De bewoners van de Hoge Heren, Maastoren en Erasmustoren hebben nu vrij uitzicht'', zegt voorzitter Henk van Brummen van de bewonersorganisatie. ,,Straks worden ze geconfronteerd met het rad. Iets waar niemand rekening mee had gehouden.''

De gemeente en initiatiefnemer wilden op 14 juli omwonenden informeren tijdens een bijeenkomst. De opkomst was echter zo massaal dat de informatieavond werd afgeblazen.

De organisatie verdient volgens de Rotterdamse VVD niet de schoonheidsprijs. ,,Wij vinden dat de gemeente, na de discussie over de Zalmhaventoren een beetje voorzichtig moet zijn met deze bewoners'', zegt VVD-raadslid Verheij toe. ,,Zo'n rad kan hartstikke leuk zijn, maar deze informatiebijeenkomst roept vragen op.''  Zo vond de bijeenkomst plaats in de vakantie en was rekening gehouden met 30 omwonenden, terwijl er 150 kwamen opdraven. Ook was er geen microfoon en veel te weinig stoelen. De VVD heeft inmiddels vragen aan het stadsbestuur.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam