Volledig scherm
Het filmfestival vindt plaats in Nador. De havenstad in de Rif is de geboortegrond van Aboutaleb. © ANP

Diplomatieke rel Nederland-Marokko raakt Aboutaleb

Burgemeester Aboutaleb heeft zich na een politiek relletje deels teruggetrokken uit het Marokkaans filmfestival in Nador. 

De havenstad in de Rif is de geboortegrond van Aboutaleb, hij bezoekt het festival al jaren en heeft er ook een ere-functie. Dit jaar zou hij de inleiding van het festival verzorgen door te vertellen over Rotterdam voor, in en na de Tweede Wereldoorlog en de Wederopbouw. 

Nederland stond centraal op het festival dit jaar. Organisator Abdeslam Boutayeb besloot Nederland echter de beloofde ererol af te nemen na opmerkingen van minister Blok over de straffen voor de leiders van de Rif-protesten. Die noemde Blok ‘aan de hoge kant’. Daarop eiste de Nederlandse ambassade een subsidie van 40.000 euro terug.

Familiebezoek 

Aboutaleb is nu voor familiebezoek op vakantie in Marokko. Hij heeft als privépersoon wel de openingsavond van het festival bezocht, waar acteur Nasrdin Dchar werd gehuldigd. ,,Toen hij een jaar geleden werd gevraagd bij het festival aanwezig te zijn, was er geen sprake van de huidige commotie. Toen de huidige situatie ongeveer een week geleden ontstond, heeft hij besloten alleen de openingsavond te bezoeken,’’ laat zijn woordvoerder weten. Ook laat zij weten dat Aboutaleb de kosten voor de reis zelf heeft betaald en geen (bemiddelende) rol heeft gespeeld in de subsidieverlening of de terugvordering daarvan.

Een Marokkaanse minister van Justitie annuleerde verleden week ook zijn bezoek aan Den Haag naar aanleiding van Bloks uitspraken. ,,Wij hoeven niet de les gelezen te worden'', zei hij toen. Het festival duurt nog tot 11 oktober.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam