Volledig scherm
© ANP

Directeur Atletiekunie: te gek voor woorden dat trainer bij andere clubs aan de slag kan

MISBRUIKSCHANDAALJustitie moet direct worden ingeschakeld als bij het Instituut voor Sportrechtspraak ernstige zedenzaken worden gemeld. Dat vindt directeur Pieke de Zwart van de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie (KNAU).

Hij zegt dat naar aanleiding van de ernstige zedenzaak rond een Rotterdamse atletiektrainer (58). De man werd afgelopen zomer geroyeerd door de Atletiek Unie nadat hij toegaf in de afgelopen 35 jaar in totaal minstens negen meisjes en jonge vrouwen seksueel misbruikt te hebben. 

De man is niet vervolgd.  De KNAU heeft justitie niet ingeschakeld, omdat de slachtoffers geen aangifte wilden doen, vertelt De Zwart. ,,Bij het tuchtrecht is het niet nodig dat slachtoffers zelf getuigen bij een rechter. In dit geval heeft de dader alles toegegeven. Dit was in deze zaak het hoogst haalbare.”

Toch kan justitie in sommige gevallen ook zonder aangifte een verdachte vervolgen, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Rotterdam. Justitie was van deze zaak echter niet op de hoogte, vertelt hij. ,,Daar lijkt het op. We zijn dat nu aan het uitzoeken.”

Alleen als iemand door een rechter is veroordeeld, wordt een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) geweigerd. De betreffende trainer zou nu dus in principe nog bij een andere sportclub aan de slag kunnen. ,,Wij hebben hem geroyeerd, dus hij kan niet meer bij atletiekclubs aan de slag. Maar nog wel bij andere sportverenigingen. Dat is uiteraard te gek voor woorden.”

De KNAU begint binnen veertien dagen met een voorlichtingscampagne voor de aangesloten clubs. Aanleiding daarvoor is deze zedenzaak. ,,Volwassenen moeten elkaar aanspreken als er sprake is van grensoverschrijdend gedrag”, zegt De Zwart. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in! 

Volledig scherm
Pieke de Zwart © Atletiekunie

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

Herdenken tijdens het songfestival, kan dat?

Herdenken tijdens het songfestival, kan dat?

  • Ja natuurlijk, het versterkt elkaar alleen maar. (45%)
  • Nee, herdenken is een serieuze zaak. (34%)
  • Dat moeten Rotterdammers toch zelf weten? (20%)
3760 stemmen