Museum Boijmans Van Beuningen.
Volledig scherm
Museum Boijmans Van Beuningen. © ANP XTRA

Directeur Boijmans ontkent inzet personeel voor eigen verbouwing

Zakelijk directeur Ina Klaassen van Museum Boijmans Van Beuningen wordt in een anonieme brief beschuldigd van gesjoemel met personeel. De directeur zelf ontkent, de raad van toezicht van het museum stelt een onderzoek in.

Een 'bezorgde Rotterdammer' stuurde deze week een brief aan de gemeentelijke ombudsman, politieke partijen en lokale media waarin de integriteit van Klaassen ter discussie wordt gesteld.

Volgens de anonieme schrijver heeft de directeur het afgelopen jaar een personeelslid van Boijmans in werktijd verbouwingswerkzaamheden laten uitvoeren aan haar privéwoning. ,,Hij zou van Ina Klaassen de opdracht hebben gekregen de werkzaamheden stil te houden'', aldus de briefschrijver.

Onjuist

Aan de raad van toezicht van het museum heeft Klaassen laten weten dat de aantijgingen onjuist zijn. ,,Ina heeft de aanklacht onmiddellijk zelf aan mij gemeld en werpt die verre van zich. Volgens haar is er niets van waar'', zegt voorzitter Jan Loorbach. ,,We zullen daar nog een gesprek over hebben.''

Leefbaar Rotterdam is een van de politieke partijen die de brief heeft ontvangen. ,,Het is heel gevaarlijk om iemand anoniem ergens van te beschuldigen, maar dit moet wel worden uitgezocht'', vindt gemeenteraadslid Geert Koster. De brief bevat volgens hem te veel details om die terzijde te schuiven.

Afzender

Loorbach laat weten dat de raad van toezicht een onderzoek instelt naar aanleiding van de beschuldigingen. Niet alleen wordt de verbouwing van Klaassen getoetst, ook wordt bekeken of de afzender van de brief kan worden achterhaald. ,,Mits er aanknopingspunten zijn'', zegt Loorbach. ,,Maar die brief heeft een reden en een timing.''

Datzelfde vermoedt ook raadslid Koster. De gemeenteraad debatteert juist morgen over de finan- ciële tegenvallers omtrent de grote verbouwing van Boijmans. Het museum is er niet in geslaagd tientallen miljoenen euro's los te peuteren bij de BankGiro Loterij en andere goededoelenorganisaties. Dat geld is wel nodig om het museum extra allure te geven.

Ombudsman Anne Mieke Zwaneveld heeft de anonieme brief nog niet onder ogen gehad, maar zegt hem meteen te zullen doorspelen aan de raad van toezicht van het museum. ,,Boijmans is een private instantie, ik ben daarover niet bevoegd'', zegt ze. ,,Maar ik vind dat de raad van toezicht het wel moet weten als ik zulke brieven krijg.''

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam